Sostinėje įsikūrusios internetinių sprendimų bendrovės "Gaumina" kolektyvas sako, kad pasiekti pietų vietą prie Neries jiems užtrunka apie dvi minutes, o įspūdžių ir geros nuotaikos pasisemiama visai darbo savaitei.

"Kai tik atšyla, mūsų mokymasis, pramogos ir pietūs vis dažniau persikelia prie upės", - teigė bendrovės direktorius Darius Bagdžiūnas.

"Nemažai mūsų žmonių mėgsta pietauti prie upės. Iš ypatingesnių pietų nutikimų galima paminėti dizainerius persekiojusią vandens žiurkę, dar pamenam prekybos centre pirktos žuvies "grąžinimą upei", - šmaikštavo direktorius.

Pasak jo, biuro vieta - labai dėkingoje vietoje, šalia upės. "Tad buvo tikras smagumėlis, kai kolegos prie Neries įsirengė paplūdimį su šezlongais, skėčiais nuo saulės, grojo muzika iš nešiojamojo kompiuterio. Dar išbandėm per gimtadienį padovanotą radijo bangomis valdomą motorinę valtį", - įspūdžiais dalijosi direktorius.

Pasak pietauti prie upės pamėgusios įmonės direktoriaus D.Bagdžiūno, mintis, jog kolektyvas pietaus lauke, gimsta spontaniškai.

"Tarkim, mūsų animatorius Benas sugalvoja gaminti aitvarus ir išbandyti per pietus prie upės - kolektyvas šią mintį sutinka entuziastingai ir planą pietums jau turime."

Nemažai įtakos vilniečių pietų pertraukoms padarė ir užsakovai užsieniečiai.

Įmonė kūrė tinklalapį Suomijos bendrovei, kurios darbuotojai buvo skatinami gyventi sveikai bei rinkti taškus už sveiką gyvenimo būdą - lipimas laiptas, o ne kėlimasis liftu, buvo vertinamas 20 taškų, susitikimas gryname ore, o ne posėdžių kambaryje - 150 taškų. "Suomių idėjomis užsikrėtėme neįtikėtinai greitai - po to ir pas mus padažnėjo pietūs lauke", - sakė D.Bagdžiūnas.

Paklausti, kodėl renkasi tokį neįprastą pietavimo būdą, "gauminiečiai" pajuokavo, kad visą darbo dieną kuriant internetinius tinklalapius, mini mankšta ryte ar pietūs lauke labai padeda.

Į gamtą trumpam atsipūsti mielai pabėga ne tik suaugusieji, bet ir mokiniai.

Kauno miesto gimnazijos "Varpas" biologijos mokytojos Pranės Stankevičiūtės teigimu, vaikams pamokos lauke naudingos.

"Yra tokia tema "Vėjas". Vaikai patys pasigamina vėjarodes ir mokyklos aplinkoje tikrina vėjo kryptis ir greičius. Praeitais metais vykdėme projektą - prie netoli mūsų esančio Girstupio upelio vaikai tyrinėjo ekosistemą, apžiūrinėjo augalus ir gyvūnus", - pasakojo mokytoja.

Panašiai poilsiauja ir kauniečių Dainavos vidurinė mokykla. "Turime kiemelį, kuriame vyksta dailės, etikos ir biologijos pamokos", - sakė mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rima Žvirblienė. Pasak specialistės, gamtos apsuptyje vaikai kur kas labiau atsipalaiduoja, tampa atviresni. Susėdę ant žolės jie diskutuoja prevencinėmis patyčių ir smurto temomis, šnekučiuojasi apie bendravimo kultūrą.

Gamtoje vykstančių viktorinų metu moksleiviai vaišinasi iš namų atsineštais sausainiais, sumuštiniais, sultimis ir mamų keptais pyragais.

Tiesa, iškylos gamtoje - ne visada idiliškos. Tuo beveik kasdien įsitikina Kauno miesto Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Remigijus Stukas. "Pernai dėl alkoholio vartojimo viešose vietose buvo nubausti 1877 žmonės. Šiemet jau nubaustas 571 asmuo", - aiškino specialistas.

Žmogui, pirmą kartą pagautam "nusikaltimo vietoje", tenka susimokėti baudą nuo 30 iki 50 litų, jei per tuos pačius metus tas pats asmuo pričiumpamas girtaujantis viešoje vietoje dar kartą, bauda gali išaugti iki 100 litų. Kartais tokiu atveju taikomas ir trisdešimties dienų administracinis areštas.

"Jei žmogus darbo metu geria vyną, jis į darbo vietą grįžta apsvaigęs. O po to įsėda į automobilį. Tokį elgesį mato vaikai. Taip elgtis negalima, juk išgerti galima kavinėse, aludėse, namuose", - piktinosi išgerti pietų metu mėgstančių miestiečių elgesiu pareigūnas.