Europos Komisijai (EK) apkarpius Lietuvai skiriamą apyvartinių taršos leidimų (ATL) skaičių, nuo 2008 m. AB "Akmenės cementas" (AC) skiriamas leidimų teršti skaičius gali sumažėti beveik perpus.

Tiek bendrovės vadovai, tiek Statybininkų asociacija įspėja, kad sumažinta kvota atsilieps visam statybos sektoriui, nes prireikus pirkti papildomus ATL, cementas gali pabrangti kone dvigubai.

„Norint pagaminti 1 toną cemento, yra išmetama 1 tona CO2. Šiuo metu CO2 tonos kaina 2008-2012 metų periodui yra 20-25 eurai. Prognozuojama, kad ta kaina gali siekti ir 100 eurų už toną“, – teigia „Akmenės cemento“ generalinis direktorius Artūras Zaremba.

Jo teigimu, įmonė jau pernai pritrūko taršos leidimų, o trūkstamų įsigijimas „Akmenės cementui“ gali kainuoti nuo 10 iki 50 mln. eurų.

Taršos leidimų pritrūkusi bendrovė sako turėsianti cementą branginti, o ekonomistai stebisi esą neracionaliu kvotų skirstymu.

„Tai ne kažkoks išorės taifūnas, o pati mūsų vadovybė, mūsų ministerijos paruošė tokią uždelsto veikimo bombą, kuri duoda stiprų neigiamą šoką statybinių medžiagų gamybos pramonei“, – sako banko „DnB Nord“ vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

Prognozuojama, kad pabrangus cementui, mažės statybų, kils nekilnojamojo turto kainos, o dėl to žmonės ims didesnes paskolas, kas, savo ruožtu, gali didinti nemokių bankų klientų skaičių. Be to, aukštos nekilnojamojo turto kainos esą stabdo gamybos plėtrą, investicijas.

„Jei šitas projektas bus priimtas, tai bus, deja, tikrai skausmingas pasekmes ilgalaikei Lietuvos ūkio raidai turintis sprendimas“, – mano R. Rudzkis.

Tuo metu Aplinkos ministerija ragina nepanikuoti. Pasak jos specialisto Vytauto Krušinsko, bendra nacionalinė kvota, kurią gaus Lietuva, dar neaiški – šiuo metu laukiama Briuselio atsakymo. Gavus jį, kvotos atskiroms įmonėms bus perskaičiuotos.

Cemento poreikis Lietuvoje neslūgsta trejus metus iš eilės. Importuoti jo iš aplinkinių šalių esą vargiai įmanoma, nes Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje jo paklausą kelia neslūgstančios statybos ten.

O tris stambias cemento gamyklas turinti Baltarusija rengiasi prognozuojamam cemento trūkumui Rusijoje, praneša LTV naujienų tarnyba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją