Po kelerių metų į kurortą atvykę svečiai galės mėgautis gerokai didesniu skaičiumi aukšto lygio paslaugų bei pramogų. Šiuo metu Palangoje intensyviai vykdomos statybos, o privačios investicijos skaičiuojamos ne viena dešimtimi milijonų litų.

Turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Ala Valužienė pripažino – ko Palangai trūksta šiuo metu, visi puikiai žino. Direktorės teigimu, didžiausią šalies kurortą itin sudėtinga palyginti su Nida ar Birštonu, o štai Druskininkams nusileidžiama pagal sanatorijų bazės išvystymą.

Turime rasti “perliuką”

Vis dėlto TIC direktorė įsitikinusi, kad palangiškiai neturėtų stengtis kopijuoti Druskininkų ar kitų šalies kurortų. “Turime rasti savo perliuką, ir, manau, jau radome – tai yra SPA centrai”, - sakė A.Valužienė.

Turizmo atstovė pabrėžė, jog Palanga drąsiai gali pasigirti infrastruktūra, aptarnavimo viešbučiuose kokybe, o šiuo metu statomi SPA centrai dar labiau pagerins kurorto įvaizdį. “Verslininkų planuose – SPA centrai, nauji viešbučiai, jaunimo nakvynės namai, planuojama rekonstruoti Vasaros koncertų salę. Itin džiugu, kad didžioji dalis šių investicijų bus privačios. O jei dar daugiau lėšų reklamai skirtume, turėtume puikų produktą”, - kalbėjo kurorto TIC direktorė.

Ir iš tiesų – ambicingi verslininkų planai ir įspūdingos investicijos nuteikia itin optimistiškai. Vienas iš pavyzdžių – prie penkiomis žvaigždutėmis įvertinto viešbučio „Vanagupė“ SPA centro statomas 2 tūkst. kvadratinių metrų priestatas, leisiantis išplėsti sveikatingumo centrą bei teikti daugiau paslaugų. Planuojama, kad SPA malonumais “Vanagupės” klientai galės mėgautis jau kitų metų vėlyvą rudenį. Naujajame priestate planuojama įrengti papildomų pirčių, išplėsti kosmetikos paslaugas, įrengti daugiau įvairių masažų kabinetų, nedidelį jūros vandens baseiną.

Pasak “Vanagupės” direktorės Giedrės Mikaitienės, išplėstas SPA centras iš kitų Palangoje turėtų išsiskirti paslaugų įvairove bei interjeru – čia bus siūloma vandens procedūras derinti su autentiškomis grožio ir sveikatingumo paslaptimis iš Indijos. Jau suspėjusiame išpopuliarėti ajurvedos centre “Shanti”, kuris taip pat įsikurs SPA centre, bus siūloma indiška ajurvedinė terapija. Lankytojus pamalonins įspūdingas ajurvedos centro interjeras: autentišką Rytų atmosferą kurs specialiai iš Indijos atgabenti rankų darbo medžio raižiniai bei kiti interjero akcentai.

Privilios klientų

Į naująjį dviejų aukštų priestatą investuojama 10 mln. litų. Tikimasi, jog čia numatomos teikti paslaugos padės privilioti daugiau klientų ir mažinti sezoniškumą.

Kadangi „Vanagupės“ viešbutis orientuojasi į poilsį, konferencijas bei verslą, paslaugas norima pasiūlyti ištisus metus. Naujasis centras leis išplėsti gydymo bei atsipalaidavimo procedūras ir apsistoti viešbutyje ilgesniam laikui. Tikimasi, kad išplėtus SPA centrą, klientų skaičius viešbutyje padidės apie 40 proc.

Mineraliniai vandenys

Po kelerių metų modernus sveikatingumo centras duris atvers ir J.Basanavičiaus gatvėje. Įmonė „Baltijos aktima“ pasirengusi kurorte pastatyti unikalų sveikatingumo kompleksą, kuriame gydymo reikmėms būtų naudojamas mineralinis vanduo iš gręžinių, sovietiniais laikais aptarnavusių “Jūratės” gydyklas. Pasak “Baltijos aktimos” direktoriaus Henriko Petrausko, antro tokio objekto nebus ne tik Palangoje, bet ir, veikiausiai, Lietuvoje.

Po trejų metų J.Basanavičiaus g. atsiras keliaaukštis statinys, kuriame bus įkurtas SPA kompleksas, gydyklos, reabilitacijos centras, viešbutis, restoranas ir konferencijų centrai.

Planuojamame sveikatingumo centre, į kurį besirūpinantieji savo sveikata galės atvykti tiek savo iniciatyva, tiek su Ligonių kasų siuntimu, ketinama įrengti baseiną, pirčių kompleksą, taip pat – mineralinio vandens ir purvo vonias su gydomaisiais baseinais. Antrajame aukšte įsikurs konferencijų salės.

Numatomas tiltas per Rąžę

„Baltijos aktima“ ketina spręsti ir susisiekimo infrastruktūros klausimą – iš S.Nėries g. pusės numatoma pastatyti tiltą per Rąžę, kuriuo į sveikatingumo centrą galėtų privažiuoti automobiliai.

Šiais metais iki rudens planuojama parengti detalųjį planą bei specialiojo plano korektūrą, o kitų metų pavasarį prasidės statybos darbai. Sveikatingumo centras bus įrengtas 2010 m.

“Baltijos aktima” planuoja investuoti 50 – 60 mln. litų, neskaitant išlaidų infrastruktūrai tvarkyti ir greta sveikatingumo komplekso atsirasiančiam poilsio parkui įrengti.

Didžiausias viešbutis

Kitapus Rąžės upės, buvusios sanatorijos "Jūratė" baseino vietoje, didžiulį SPA centrą su viešbučiu ketina pastatyti pasaulyje garsaus koncerno "Inter Ikea" įmonė Lietuvoje "Pinus Proprius". Buvusio "Jūratės" baseino vietoje turėtų išaugti šiuolaikis SPA centras su didžiausiu Palangoje viešbučiu ir konferencijų salėmis. Viešbutyje planuojama įrengti 210 apartamentų.

Daugiau nei 20 tūkstančių kvadratinių metrų ploto viešbutis bus pavadintas "A Capella SPA Palanga" vardu ir perduotas viešbučių verslu užsiimančiai Estijos kompanijai "Legend Management". Su ja "Pinus Proprius" pasirašys 10 ar 15 metų trukmės komplekso nuomos sutartį.

Į SPA ir viešbučio kompleksą "Pinus Proprius" investuos apie 70 milijonų litų. Dar 10 mln. litų kainuos kompanijos "Legend Management" projektuojami viešbučio baldai ir sveikatingumo komplekso įranga.

Pagal Tiškevičių

Apie 30 mln. litų planuojama investuoti ir į Jūros bei mineralinių vandenų terapijos centrą „Palanga“. Pastatytą centrą planuojama sujungti su jau veikiančiu penkių žvaigždučių viešbučiu “Palanga”. Šis viešbutis, beje, taip pat bus išplėstas – verslininkai ketina pastatyti bei įrengti naują korpusą, atspindintį senosios Palangos architektūros dvasią ir stilių. “Palanga pagal grafą Tiškevičių” – taip galima įvardyti būsimąjį korpusą.

Jūros bei mineralinių vandenų terapijos centrą bei naująjį viešbučio korpusą sujungti planuojama iki 2009 m. Tikimasi, kad sukurtas aukštos kokybės paslaugų apgyvendinimo ir sveikatingumo kompleksas tenkins vidutines ir aukštesnes pajamas gaunančių klientų poreikius bei bus įdomus turizmo traukos objektas.

Šventoji neatsilieka

Nuo Palangos ambicingais planais neatsilieka ir Šventoji. Šioje gyvenvietėje bendrovės “Baltijos pirkliai” rūpesčiu jau dygsta “miestas mieste” – viešbučių bei apartamentų kompleksas su komercinėmis patalpomis „Elija“.

Devynių daugiaaukščių pastatų komplekso projektas pradėtas įgyvendinti praėjusiais metais. Iš viso “Elijoje” suprojektuoti 405 butai, kurių bendras plotas siekia 28 tūkst. kvadratinių metrų.

Ambicingi planai

UAB “Baltijos pirkliai” šiemet “Elijoje” numato pastatyti du – penkių ir trijų žvaigždučių – viešbučius. Atvažiuojantiems pailsėti ir atstatyti jėgas projektuojamas ir beveik 22 tūkst. kvadratinių metrų ploto vandens pramogų parkas bei SPA centras, kuriame įsikurs pirtys, masažo kabinetai, gydomosios vonios, grožio salonai, poilsio kambariai, rekreacinis vandens parkas, boulingas, biliardinė, restoranai. Šeimos sveikatingumo komplekse vienu metu galės lankytis 3 tūkst. 200 žmonių.

“Elijos” komplekse šiuo metu dygsta ir dvylika vienbučių rąstinių pastatų, skirtų poilsiui – „Kuršių kaimas“. Pramogų ir poilsio komplekse numatoma pastatyti dvylikos vilų poilsinę. Planuojame, kad šiame keturių žvaigždučių viešbutyje bus 71 numeris, taip pat – pirtis, konferencijų salė, keletas kavinių, restoranas, komercinės paskirties patalpos.

Pasak bendrovės “Baltijos pirkliai” generalinio direktoriaus Vaido Šimaičio, pramogų ir sveikatingumo kompleksas „Elija“ paskatins didesnį atvykstančių turistų ir poilsiautojų srautą Palangoje bei mažins sezoniškumo įtaką kurorto lankomumui. V.Šimaitis prognozavo, jog vasarą “Elijoje” vienu metu lankysis apie 5 tūkst. svečių, žiemą lankytojų skaičius turėtų būti maždaug dvigubai mažesnis.

Pirmojo statybų etapo, kurį planuojama baigti iki kitų metų birželio, bendra investicija sieks apie 140 mln. litų. Visą projektą, įskaitant ir numatomo vandens parko statybą, planuojama baigti iki 2010 metų. Bendra investicija sieks apie 300 mln. litų.