Kaip DELFI sakė komiteto pirmininkas Jonas Lionginas, jei būtų pritarta šiam projektui kitų metų Lietuvos biudžetas prarastų 683 mln. Lt, be to tai būtų neteisinga mažesnes pajamas gaunančių šeimų atžvilgiu.

„Negalima spręsti atskirų socialinių klausimų per mokesčių lengvatų taikymą. Negalima visiems taikyti lengvatų nepriklausomai nuo to, ar tu gauni 100 tūkst. Lt ar 500 Lt per mėnesį“, – tvirtino jis.

Ministrų kabinetas vasarį taip pat nepritarė šioms įstatymo pataisoms.

GPM įstatymo projekte numatyta taikyti perpus mažesnį GPM vienam iš tėvų, jei auginamas vienas vaikas, jei šeimoje auga du vaikai – vienam tėvui taikyti 0 proc. mokesčio tarifą ar abiem tėvam perpus mažesnį.

Taip pat siūlyta, kad vienam iš tėvų šeimos, kurioje auga trys vaikai būtų taikomas 0 proc. mokesčio tarifas, o kitam – perpus sumažintas.

Pagal šį Seimo nario Artūro Paulausko įstatymo projektą, tėvams, auginantiems keturis ir daugiau vaikų būtų taikytas 0 proc. GPM tarifas.

„Taip būtų pažeistas pagrindinis principas, kad kiekvienas dirbantysis privalo sumokėti tam tikrą GPM proporcinę dalį į biudžetą", – savo nuomonę šiuo klausimu anksčiau išsakė laikinasis finansų ministras Zigmantas Balčytis.

Šiuo metu GPM yra 27 proc., o nuo 2008 m. jis mažės iki 24 proc.

Pagal šiuo metu galiojančias GPM lengvatas, asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų taikomas 475 Lt per mėnesį neapmokestinamas pajamų dydis (NPD), o už ketvirtą ir kiekvieną paskesnį vaiką NPD didinamas 50 Lt.

Tuo tarpu įprastinis NPD šiuo metu yra 320 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją