Šiuo metu vaisiams ir daržovėms Lietuvoje mokesčių lengvatos netaikomos ir mokamas 18 proc. PVM.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas DELFI sakė, kad komitetas, atsižvelgęs į neigiamą Vyriausybės poziciją, šį sprendimą priėmė vienbalsiai.

„Kaip rodo ilgametė praktika šios lengvatos suteikimas kainų nemažina“, – sakė jis.

Antradienį Vyriausybės sekretorių pasitarime nepritarta siūlymui taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą tradiciškai Lietuvoje auginamoms daržovėms, vaisiams ir uogoms. Verslininkai ragina nedelsti - toks sprendimas suvienodintų konkurenciją, rašo „Verslo žinios”.

"Valstybės sekretoriai palaikė Finansų ministerijos (FM) nuomonę ir nepritarė šiam siūlymui, tačiau jis kitą trečiadienį dar bus svarstomas Vyriausybės posėdyje. Pagrindinis argumentas, dėl ko nepritarta, - bus siekiama suderinti su ES lengvatinių PVM tarifų taikymą visiems būtiniausiems maisto produktams, todėl neverta išskirti tik vieną problemą" - paaiškino Stasys Čipkus, Vyriausybės kanceliarijos Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjas.

"Mūsų tikslas, kad PVM būtų sumažintas visiems Lietuvoje užaugintiems ir įvežamiems vaisiams bei daržovėms, ne tik siauram Lietuvoje tradiciškai auginamų sąrašui. Tačiau palaikome ir šį siūlymą - tai yra geriau nei nieko", - sakė Laimutė Grybauskaitė, asociacijos "Vaisiai ir daržovės" prezidentė.

FM išvadose teigiama, kad pritarus šiam siūlymui valstybės biudžetas netektų apie 50 mln. litų pajamų per metus. Tačiau L. Grybauskaitės nuomone, "ta suma nebūtų tokia didelė". Pasak jos, dėl mažesnio mokesčio kaimyninėse šalyse Lietuvos ūkininkai yra "dirbtinai žlugdomi", rašo „Verslo žinios”.

Lenkijoje, Čekijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje šviežiems vaisiams ir daržovėms taikomas 3-7 proc. PVM.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją