Rugpjūčio 14 dieną Niujorke "Williams" ir "Jukos" susitarė, kad JAV bendrovė už 85 mln. JAV dolerių parduos "Jukos" 1999 metais įsigytą 26,85 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą bei koncerno valdymo teises.

Kai kurie Lietuvos politikai, tarp jų ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pareiškė pritariantys akcijų pardavimui "Jukos", pareiškę viltį, jog tai užtikrins pelningą įmonės darbą. Tuo tarpu prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras pareiškė pasipiktinimą, kad šis sandoris buvo sudarytas slapta nuo Lietuvos Vyriausybės.

Anot K.Glavecko, Vyriausybė turėtų siekti pakoreguoti, jo vertinimu, Lietuvai nenaudingą 1999 metais su JAV bendrove pasirašytą įmonės valdymo sutartį.

"Galas žalai neateina. Akcininkų pasikeitimas nekeičia sutarties. Bankrotas buvo ir lieka vienintele išeitimi, jeigu nepavyks susitarti (dėl valdymo sutarties pakeitimo - BNS) su "Jukos", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė K.Glaveckas.

"Jeigu Titanike nepakeisi kurso, o tik perstumdysi kėdes, tai mes visi žinome, kuo tai baigsis", - pažymėjo jis.

K.Glavecko teigimu, įmonės veiklos finansiniai rodikliai leistų jai skelbti bankrotą, o tai sudarytų galimybę pakeisti jos valdymo sutartį.

LCS lyderis taip pat pareiškė turįs įtarimų, jog iš akcijų pardavimo JAV bendrovė gali turėti didesnę naudą, negu yra viešai skelbiama.

"Kyla esminis klausimas: kodėl "Williams" net nepasiūlė Vyriausybei derėtis dėl akcijų ir valdymo teisės perpirkimo? "Kas gali paneigti, kad "Williams" ir "Jukos" iš anksto susitarė, jog "Williams" bus Rusijos bendrovės Trojos arklys?", - retoriškai klausė K.Glaveckas.

Lietuvos vadovus ir politikus ypač papiktino faktas, jog "Williams" nuo šalies Vyriausybės slėpė susitarimą su "Jukos" parduoti akcijas.

Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijos atstovai paragino Vyriausybę išpirkti "Williams" akcijas ir ieškoti naujo investuotojo iš Vakarų.

"Mes kvietėme "Williams", kad jis mus apsaugotų nuo Rusijos monopolio, o "Williams" mums atidavė rusams su visais skudurais", - ironizavo K.Glaveckas.

Jis taip pat pareiškė, jog prezidento V.Adamkaus apeliacija į JAV administraciją įvertinti "Williams" elgesį "yra juokinga".

"Rinkos ekonomikoje valstybė niekada neprisiima atsakomybės už privačios kompanijos nuostolius", - teigė centristas.

Antradienį skubiai į prezidentūrą iškviestas JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas Tefftas po susitikimo su V.Adamkumi pareiškė apgailestavimą dėl bendrovės "Williams" sprendimo parduoti "Mažeikių naftos" akcijas "Jukos", bet pabrėžė, jog tai nulėmė ekonominės JAV bendrovės problemos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją