LTV naujienų tarnybai pasidomėjus, kas atsakingas už tokią netvarką, paaiškėjo, kad nei viena valdžios institucija neprisiima atsakomybės ir neatsako, kad turi kontroliuoti tokių atliekų išvežimą.

Pavilnyje antrinių žaliavų konteineriai pastatyti pernai rudenį. Gyventojų teigimu, popieriaus atliekų konteineris pripildytas greitai ir nė karto taip ir nebuvo išvežtas.

Pagal iki šiol galiojančią tvarką, gyventojams sumokėjus už buitinių atliekų išvežimą, antrinių žaliavų konteinerius bendrovės turi aptarnauti už tą pačią kainą.

Tačiau namus administruojančios įmonės sutartyse nenumatė atsakomybės, jei vežėjai tokių konteinerių neišvežtų.

„Pasakai, kad surašysime administracinį teisės pažeidimų protokolą – išveža tuo momentu. Vėl praeina laikas, ir vėl tas pats. Kartais sako – „na ir surašykit“. Tokios ir teisės mūsų“, – sako Rasų seniūnijos vyresnysis specialistas Alvydas Latvys.

Vilniaus savivaldybės aplinkos poskyrio specialistai teigia, kad antrinių žaliavų atliekos mieste kaupiasi jau pusę metų – daugėja šiukšles rūšiuojančių gyventojų.

Tačiau ir savivaldybės darbuotojai neturi galių įpareigoti vežėjus, nes nėra su jais pasirašę sutarčių, o tik nustatė maksimalius tarifus ir atliekų tvarkymo taisykles.

Esą dabar yra svarstoma nauja tvarka ir teritorijas aptarnaujančių įmonių atsakomybę savivaldybė įtvirtins sutartimis.

„Jeigu pažeidimai kartosis ir bus sistemingi, nebus reaguojama į savivaldybės įspėjimus susitvarkyti per tam tikrą laiką, savivaldybė turės teisę nutraukti sutartį. Tai reiškia, kad ta įmonė negalės vykdyti savo paslaugos tam tikroje teritorijoje“, – teigė Vilniaus savivaldybės Aplinkos poskyrio vedėja Danguolė Šlepikaitė.

Panaši šiukšlių išvežimo tvarka galioja ir kituose Lietuvos miestuose. Dalį Klaipėdos namų administruojančios įmonės darbuotoja sako, kad antrinių žaliavų rūšiavimas ir jų išvežimas įvestas, kai įmonė jau buvo pasirašiusi sutartį dėl buitinių atliekų tvarkymo.

Kol kas vežėjai reaguoja į įspėjimus.

Tačiau klaipėdiečiai teigia, kad antrinės žaliavos kaupiasi prie konteinerių, nes jie yra nepritaikyti nestandartinėms atliekoms ir nepatogūs.