"Mes prognozavome, kad amerikiečiai gali pasitraukti 2003-2004 metais - tai yra prieš pagrindinių "Mažeikių naftos" paskolų, kurioms Vyriausybė suteikė garantijas, grąžinimą kreditoriams. O juk ši įmonė pasiskolinusi daugiau kaip milijardą litų! Žinoma, jie paskaičiavo, kad gal dabar geriau parduoti "Mažeikių naftos" akcijas, tuo labiau, kad pagrindinė "Williams" bendrovė turi finansinių problemų", - sakė J.Lionginas.

Eksministras prisiminė, kad "per derybas su "Williams" mums tapo aišku, kad ta kompanija nėra suinteresuota ilgalaikėmis investicijomis Lietuvoje, įmonės modernizavimu, o tai paprasčiausiai pirmasis jos bandymas uždirbti Europoje. Tai amerikiečiams pavyko. Reikia pripažinti, kad Lietuvoje "Williams" nė vienu doleriu nenukentėjo, o dabar dar rengiasi "Mažeikių naftos" turimą akcijų paketą parduoti "Jukos" ir uždirbti".

J.Liongino teigimu, "per derybas į klausimą, kokia bus šios kompanijos atsakomybė, jeigu sudarius sandorį "Mažeikių naftai" nesiseks dirbti, amerikiečiai atvirai sakė: "Williams" nieko neatsakys, o jeigu bus nuostolių, tai juos turės dengti Lietuvos valstybė".

Šiandien Liberalų demokratų partijai priklausantis J.Lionginas penkis mėnesius 1999-aisiais dirbo tuomet konservatoriaus Rolando Pakso vadovaujamoje Vyriausybėje ir dalyvavo prieš tai buvusios Vyriausybės 1998 metų gegužės mėnesį pradėtose derybose "Williams".

Iš finansų ministro pareigų J.Lionginas atsistatydino kartu su tuometiniu ūkio ministru Eugenijumi Maldeikiu 1999-ųjų rudenį, nes nepritarė sandoriui su "Williams International". Praėjus kelioms dienoms, prieš pat sutarties dėl "Williams" investicijų pasirašymą, dėl tos pačios priežasties iš pareigų pasitraukė ir premjeras R.Paksas, pavadinęs sandorį su JAV kompanija nenaudingu Lietuvai.

"Šiandien akivaizdu, kad nepasiteisino daug kartų sakyti gražūs žodžiai - taip pat ir politikų, jog be "Williams" investicijų ir valdymo sužlugs "Mažeikių nafta". Amerikiečių veiklos rezultatai Mažeikiuose iškalbingi: kasmet šimtai milijonų dolerių nuostolių, įmonės modernizacija neatlikta, o artėja laikas, kai Europos Sąjungai negalėsime pardavinėti Lietuvoje pagamintų naftos produktų, nes jie neatitinka europinių kokybės reikalavimų. Todėl nieko nuostabaus, kad po derybų, apie kurias Vyriausybė nebuvo informuota, "Williams" pareiškė, kad parduos savo paketą "Jukos". To reikėjo laukti", - tvirtino J.Lionginas.

"Williams" kaip strateginė investuotoja į "Mažeikių naftos" bendrovę atėjo 1999 metų spalio pabaigoje, kai iš už 75 mln. JAV dolerių iš valstybės įsigijo 33 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą ir perėmė šios įmonės valdymą.

Šių metų birželį buvo pasirašytos "Williams", "Jukos" ir Vyriausybės sutartys dėl "Jukos" investicijų į Lietuvos naftos koncerną. "Jukos" sumokėjo 75 mln. JAV dolerių ir įsigijo " 26,85 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. teik pat jų liko ir "Williams". Vyriausybė dabar jų turi 40,66 proc.

Kaip esame pranešę anksčiau, antradienį paskelbta, jog "Jukos" ir "Williams" susitarė, kad "Jukos" įsigis "Williams" priklausantį AB "Mažeikių nafta" 26,85 proc. akcijų paketą už 85 mln. JAV dolerių ir perims "Mažeikių naftos" valdymą. JAV ir Rusijos kompanijos informavo apie tą susitarimą Lietuvos Vyriausybę ir prašo jos pritarimo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją