Tokia situacija išprovokavo ir prekybos naujovių. Viena iš jų tiesiog pasiskolinta iš talonų – „vagnorkių“ laikų.

„Cemento turime, tačiau vienam asmeniui parduodame ne daugiau kaip dvidešimt maišų, – „Verslo vartus“ patikino „Senukų“ prekybos centro Panevėžyje darbuotojas. – Tokia tvarka nuleista „iš viršaus“, todėl nieko negalime keisti“.

Paklaustas, ką reikėtų daryti pirkėjui, norinčiam nusipirkti daugiau nei laidžia nustatytas limitas, pašnekovas visai rimtai pasiūlė atvažiuoti į parduotuvę su visa gimine – vyrui derėtų pirkti kartu su žmona, o jeigu cemento reikia dar daugiau – ir su uošviais.

Visose Aukštaitijos sostinės parduotuvėse cemento atsargos labai menkos, todėl pirkėjai negali būti tikri, kad jo bus galima įsigyti ir kitą dieną.

„Cementas išperkamas labai gretai, o naujo kartais tenka laukti pusantros ar dvi savaites, – tvirtino parduotuvės „Stetiškių ūkis“ pardavėjas. – Negaliu garantuoti, kad kitą savaitę šios prekės bus“. Panevėžio parduotuvėse 40 kilogramų cemento maišas kainuoja nuo 24,90 lito iki 25 litų. Metų pradžioje už tokį kiekį cemento nereikėjo nė 20 litų pakloti.

Deficitą lėmė ir žinia

Pradedant kovo mėnesiu, staigus cemento deficitas rinkoje daugelio vartotojų buvo siejamas ne tik su bendrovės „Akmenės cemento“ antrosios gamybos technologijos linijos remontu, bet ir su balandžio 1-ąja. Bendrovė oficialiai iš anksto buvo paskelbusi, kad tą dieną cementas pabrangs 15-17 procentų.

Tai sukėlė ažiotažą rinkoje – ūgtelėjo paklausa. Kuo arčiau buvo naujos kainoms, tuo mažiau cemento liko parduotuvėse. Dėl to, manoma, kalti ir prekybininkai – jie nutarė verčiau palaukti kelias dienas, nei skubėti parduoti cementą senomis kainomis.

„Akmenės cementui“ pradėjus prekiauti pagal naujus įkainius, cemento, kaip mostelėjus burtu lazdele, negausiai, bet atsirado visose Panevėžio parduotuvėse.

„Yra septynios cemento rūšys, jo tona vidutiniškai pabrango 25 litais, – „Verslo vartams“ sakė „Akmenės cemento“ pardavimo vadybininkė Zita Krištopaitytė. – Pakuotas cementas iki pabrangimo kainavo 268,57 lito, o dabar – 298,07 lito“.

Populiariausio Lietuvoje palaido cemento (CM1 42,5N) tona pabrango nuo 207,68 lito iki 237,18 lito už toną. Cemento kaina kilo, nes padidėjo jo gamybos sąnaudos – brango kuras, žaliavos.

Malšins alkį

Cemento deficitas artimiausiu metu, ko gero, dar labiau sumažės, bent jau pardavimo limitų mažmeninėje prekybos rinkoje tikrai neliks.

„Balandžio 10 dieną, anksčiau nei buvo planuota, paleidome kelis mėnesius remontuotą antrąją technologinę liniją. Jau nuo praėjusio pirmadienio ji dirba visu pajėgumu, todėl rinkai pasiūlysime dvigubai daugiau cemento nei iki šiol, – patikino „Akmenės cemento“ generalinis direktorius Artūras Zaremba. – Per mėnesį cemento gamybos apimtys išaugs nuo 50 tūkstančių tonų iki 100-110 tūkstančių. Iš viso planuojamo pagaminti cemento kiekio tik dešimtadalis bus eksportuojamas“.

Visų pirma, anot „Verslo vartų“ pašnekovo, bus siekiama apmalšinti rinkos alkį pakuotam cementui. Jo į maišus bus supilstoma dvigubai daugiau nei iki balandžio 10 dienos.

„Nebus taip, kad cemento pasiūla viršys paklausą, tačiau didėjanti gamyba užtikrins nuolatinį jo tiekimą prekybininkams. Manau, kad tokio reiškinio kaip cemento pardavimo limitai parduotuvėse neliks, – tvirtino A.Zaremba. – Apskritai pakuotas cementas sudaro net 25 procentus viso mūsų pardavimo – tai tikras nonsensas. Tiek daug pakuoto cemento neparduodama nė vienoje išsivysčiusioje šalyje“.

Šiuos Lietuvos statybos rinkos ypatumus, anot pašnekovo, lemia žmonių darbo kultūra. ES šalyse pakuoto cemento sunaudojama kur kas mažiau, nes smulkieji vartotojai labiau vertina savo darbą ir mieliau perka pakuotus specialius cemento mišinius arba gatavą betoną. Tai garantuoja ekonomiją, kokybę ir darbo našumą.

„Manau, ateityje pakuoto cemento paklausa mažės ir Lietuvoje – norinčiųjų ir turinčiųjų laiko savo kieme kasti žvyrą ir maišyti betoną gretos tirps“, – spėja A.Zaremba.

Vartojimas – „žvėriškas“

Cemento vartojimas rinkoje auga grėsmingai – vien tik per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su 2006 metų tuo pačiu laikotarpiu, jis išaugo 20 procentų.

Pernai „Akmenės cementas“ vidaus rinkoje pardavė milijoną tonų cemento. Šiemet planuojama, kad apyvarta išaugs iki 1,2 milijono tonų per metus.

„Tačiau mūsų galimybės bus per menkos patenkinti šalies rinkos poreikį. Prognozuojame, kad 25 procentus visos cemento rinkos šalyje sudarys iš Lenkijos ir Baltarusijos importuotas cementas“, – teigia „Akmenės cemento“ direktorius A.Zaremba.

Bendrovės valdyba pernai vasarą nusprendė investuoti beveik 300 milijonus litų į naują gamybos technologinę liniją. Tačiau projektas, kuris leistų pajėgumus padidinti iki 1,5 milijono tonų per metus, bus baigtas tik 2010-aisiais. Skaičiuojama, kad investicija atsipirks per dešimt metų.