Vyriausybė trečiadienį pritarė PVM įstatymo pataisai, kuria siūloma nuo 2001 metų sausio 1 dienos gyvenamųjų namų statybos, remonto, rekonstravimo, apšiltinimo, projektavimo ir statybinio tyrimo darbams, taip pat gyvenamųjų namų inžinerinių tinklų statybai bei teritorijos tvarkymui nustatyti 5 proc. PVM.

Finansų ministras Jonas Lionginas žurnalistams teigė, kad išaugus statybos darbams valstybės biudžetas gautų daugiau pajamų nei netektų.

Paskaičiuota, kad dėl mažesnio PVM tarifo valstybės biudžetas per metus negaus apie 70 mln. litų pajamų. Lietuvos statybininkų asociacijos duomenimis, valstybės biudžetas praras apie 50 mln. litų, nes apie 20 mln. litų sugrįš per išaugusias statybų apimtis, naujas darbo vietas, infrastruktūrą.

"Išaugs ne tik statybos darbų apimtys, bet ir atpigs statybos darbai gyventojams. Bus sukurta naujų darbo vietų, o padidėjusios pajamos mokesčių pavidalu sugrįš į biudžetą", BNS teigė Lietuvos statybininkų asociacijos generalinis direktorius Jonas Jakimavičius.

Pasak jo, vieno kvadratinio metro kaina, statant naują būstą, gali sumažėti apie 10 procentų. Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto atstovai susitikime su pramonininkais pareiškė nenorį pritarti šiam Vyriausybės siūlymui. Anot komiteto, planuojamas negautas pajamas į valstybės biudžetą geriau reikėtų skirti dengti paskoloms, imamoms naujam būstui statyti.

Pernai Lietuvoje statybos darbų apimtys, palyginti su 1998-aisiais, smuko 16 proc., o šiemet, prognozuojama, jos gali kristi apie 30 procentų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją