LLRI atlikto tyrimo duomenimis, rinkos dalyviai teigė, kad pernai šešėlinės ekonomikos dalis sumažėjo iki 0,5 proc. lyginant su 2005 metais – nuo 21 proc. iki maždaug 20,7 proc. Šiais metais tikimasi, kad jos dalis mažės iki 19,5 proc.

Teigiama, kad „vokelių” skaičius rinkoje mažėja, tačiau taip atlyginimą gaunančių darbuotojų dalis lieka nemaža – 41 proc. visų dirbančiųjų.

Rinkos dalyvių vertinimu, pagrindine vokelių mažėjimo priežastimi yra Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vykdoma politika ir su tuo susiję vokelių mokėjimo išviešinimo atvejai.

Tarp kitų priežasčių minimas Gyventojų pajamų mokesčio mažėjimas, darbuotojų sąmoningumas ir poreikis skolintis iš bankų, darbuotojų trūkumas ir kylantys atlyginimai.

Anot LLRI, šešėlinę ekonomiką palaiko ir sunki administracinė našta verslui.

Tuo tarpu VMI sako neatlikusi savo tyrimų apie šešėlinės ekonomikos mastus. Ji suskaičiavo, kad per praėjusius metus apskaičiuota daugiau nei 61 mln. Lt į biudžetą papildomai mokėtinų mokesčių, nustatyta neatitikimų ir prieštaravimų didesnei nei 20 mln. Lt sumai, kontrolės veiksmų metu apie 800 dirbančiųjų buvo įdarbinti pilnam etatui vietoj darbo 0,5 etatu.

Taip pat pagal VMI pasitikėjimo telefonu gautų pranešimų apie oficialaus ir neoficialaus atlyginimo mokėjimo statistiką, dažniausiai skambinusieji (27 proc.) kas mėnesį neoficialiai gaudavo 601-1000 Lt, 22 proc. „vokeliuose“ gaudavo 301-600 Lt, dar penktadalis nurodė nelegaliai gaunantis 1001-1500 Lt.

Iš visų skambinusiųjų pasitikėjimo telefonu visą atlyginimą nelegaliai gaunantys nurodė 4 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją