Šiemet Niujorkas užėmė 46-ąją vietą. Vadinasi, 45 pasaulio miestuose gyventi buvo geriau.

Išsamius tyrimus „Mercer“ rengia kasmet. Ekspertų pastangos padeda transnacionalinių kompanijų vadovams optimizuoti savo tarnautojų darbą kitose šalyse.

Iš viso ištiriama 215 miestų. Kiekvienas vertinamas pagal 39 kriterijus, įskaitant politinius, socialinius, ekonominius ir ekologijos veiksnius, asmens saugumą ir sveikatą, išsilavinimą, transportą ir komunalinį aptarnavimą.

Geriausi - Europoje

Antrus metus iš eilės pirmosiose reitingų eilutėse įsitvirtina Šveicarijos Ciūricho miestas, surinkęs 108 balus.

Šiek tiek nuo jo atsilieka kitas Šveicarijos miestas Ženeva, surinkęs 107,9 balo (antroji vieta).

Trečioje vietoje - Kanados Vankuveris.

Apskritai iš 30 miestų, užėmusių aukštas pozicijas, dauguma yra Vakarų Europoje.

Beje, tai nebūtinai yra valstybių sostinės.

Pavyzdžiui, į pirmąjį dešimtuką pateko 7 Europos miestai, trys jų yra Vokietijoje.

Tai Miunchenas (penktoji), Diuseldorfas (šeštoji) ir Frankfurtas (septintoji vieta). Palyginti su praėjusiais metais, jie visi nusileido po vieną eilutę žemyn.

Tarp miestų, esančių kituose žemynuose, be Vankuverio, lyderių dešimtuke yra Naujosios Zelandijos Oklendas (penktoji vieta. 2005 metais jis užėmė aštuntąją poziciją) bei Australijos Sidnėjus, kuris dalijasi devintąja vieta su Šveicarijos Bernu.

Kartu su Bernu dešimtuke įsitaisė Austrijos sostinė Viena (ketvirtoji vieta, viena eilute žemiau nei 2005 metais).

Tarp sostinių geriausią rezultatą pasiekė Danijos Kopenhaga (11-oji vieta), Belgijos sostinė Briuselis tenkinasi 14-ąja vieta, Berlynas užima 16-ąją, Liuksemburgas - 18-ąją, Stokholmas 20-ąją, Dublinas 24-ąją, Helsinkis 29-ąją, Oslas 31-ąją, Paryžius 33-iąją, Londonas 39-ąją, Madridas 45-ąją vietą.

Geriausiu Italijos miestu pripažintas Milanas, užimantis 51-ąją vietą.

Tarp Vakarų Europos valstybių sostinių pagal gyvenimo kokybę blogiausia yra Atėnuose (79-oji vieta).

Rytų Europoje gyvenimas gerėja

Kalbant apie Rytų Europos miestus, pavyzdžiui, Budapeštą, Prahą, Liublianą, Vilnių, Taliną ir Varšuvą, pažymėtina, jog nors jų reitingai kasmet kyla, bet, kaip teigia „Mercer“ ekspertai, jie kol kas negali pretenduoti į geriausiųjų penkiasdešimtuką.

„Gyvenimo lygis daugelyje Rytų Europos miestų nuolat kyla, nes šalys, paskutinės prisijungusios prie Europos Sąjungos, pritraukia daug investicijų“, - kalba „Mercer“ vyresnysis tyrėjas Sladžinas Parakatilas.

Kol kas paminėtus miestus lenkia Artimųjų Rytų miestai, pavyzdžiui, Dubajus, kurie, ekspertų žodžiais tariant, „gali pasiūlyti daugiau aptarnavimo priemonių ir geresnes poilsio sąlygas laisvu nuo darbo metu“.

Rusijos miestų tarp geriausių nėra

Pagal gyvenimo kokybę į penkiasdešimtuką nepateko nė vienas Rusijos didmiestis.

Maskva užima 173 vietą (viena pozicija žemiau, palyginti su 2005 metais).

Artimiausi Rusijos sostinės kaimynai lentelėje yra Indijos Mumbajus (buvęs Bombėjus) – 172 vieta) ir Abidžanas (Kot d‘Ivuaras) – 174-oji vieta.

O geriausiu Rusijos miestu tapo Sankt Peterburgas (163 vieta). 189 vietoje Novosibirskas, 191-ojoje Kazanė.

Panašias į Maskvos pozicijas užima kitos buvusių SSRS respublikų sostinės.

Kijevas yra 166-ojoje vietoje, Almata – 183-iojoje, Minskas – 184-ojoje, Baku – 193-iojoje, Taškentas – 198-ojoje vietoje.

Reitingai kinta

Daugumos Europos ir Artimųjų Rytų miestų reitingai beveik nepasikeitė (palyginti su 2005 metais viena kita pozicija aukščiau ar žemiau), išskyrus Kairą, kuris smuktelėjo iš 131 pozicijos 9 punktais žemiau dėl politiškai nestabilios situacijos ir teroristų išpuolių gretimame regione.

Labiausiai per metus gyvenimo kokybė pagerėjo Amerikos Čikagoje – ji pakilo iš 52-osios į 41-ąją vietą.

Beje, geriausias gyventi JAV miestas pagal „Mercer“ tyrimą yra Honolulu (27-oji vieta) , o blogiausias – Hiūstonas, užimantis 68-ąją poziciją. Geriausiu Japonijos miestu pripažintas Tokijas (35-oji vieta), Kinijoje geriausia gyventi Honkonge (68-oji vieta) ir Šanchajuje (103-ioji vieta).

Absoliutus autsaideris liko Bagdadas, surinkęs vos 14,5 balo. Tiesa, kaip praneša „Reuters“, jį tik vos vos lenkia Brazavilis (Kongas) ir Bangi (Centrinė Afrikos Respublika).