Instituto nuomone, pagrindinis rūpestis neturėtų būti, kaip sustabdyti ekonomikos kaitimą, bet atvirkščiai, pagrindinis rūpestis turėtų būti, kaip užtikrinti tvarų ekonomikos augimą ne tik šiandien, bet ir tolesnėje perspektyvoje. Reikėtų kelti klausimą, kaip dirbtinai nešaldyti ekonomikos", – spaudos konferencijoje sakė LLRI prezidentas Remigijus Šimašius .

Jo teigimu, norint išengti pernelyg nepagrįstų ekonominių lūkesčių būtina turėti subalansuotą biudžetą, o ekonomikos kilimo laikais deficitinis biudžetas yra nepateisinamas. Taip pat, anot jo, norint pasiekti ekonomikos tvarumą ir mažinti nepagrįstas išlaidas būtina imtis žemės ir pensijų reformų.

„Ekonomikos perkaitimas yra iš esmės galimas, tačiau nuo ekonominės politikos priklausys, ar dabartinis ekonomikos įsibėgėjimas užstrigs, ar vis dėlto jis tęsis tol, kol pasivysime Europos Sąjungos gerovės lygį", – tvirtino LLRI prezidentas.

R. Šimašiaus teigimu, nors Lietuvoje nuo 2000 metų kalbama, kad šalies ekonomika auga, tačiau šis augimas paprastus žmones pasiekė tik dabar.

„Mes tuo turėtume labiau džiaugtis nei nuogąstauti, kad Lietuva nebėra tik pigios darbo jėgos šalis, tačiau, kita vertus, turėtume susirūpinti, kad Lietuva dar nėra ir didelio produktyvumo šalis", – sakė jis.

LLRI tyrimo duomenimis, kuris atliktas apklausus rinkos dalyvius, vidutinės piniginės namų ūkio pajamos pernai sudarė 2472 Lt per mėnesį, o tai yra 12,4 proc. daugiau nei 2005 metais. Prognozuojama, kad gyventojų finansinė padėtis ir šiemet turėtų gerėti panašiai – apie 12,5 proc.

Rinkos dalyvių vertinimu, darbo užmokestis augo panašiai kaip ir vidutinės namų ūkio pajamos arba 150 Lt per mėnesį ir sudarė 1335 Lt. Tikimasi, kad šiais metais vidutinis atlyginimas augs panašiai ir atskaičius mokesčius sudarys 1535 Lt per mėnesį.

Tyrimo duomenimis, Lietuvos ūkio augimas 2006 m. išliko stabilus, toks jis turėtų likti 2007 m. Rinkos dalyviai 2006 m. ekonomikos augimą įvertino 7,2 proc., o 2007 m. prognozuojama, kad ji augs 6,9 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją