Pasak Savivaldybės administracijos Investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėjos Elonos Jurkevičienės, elektrinėje bus deginamas vietinis biokuras, durpės, pramoninės ir iš visos Klaipėdos apskrities surinktos buitinės atliekos. Prognozuojama, kad buitinės atliekos sudarys apie 30 proc. elektrinės kuro.

Tai padės išspręsti atliekų utilizavimo problemą. Preliminariai apskaičiuota, kad į ateinančiais metais Dumpiuose pradėsiantį veikti modernų regioninį sąvartyną iš visų septynių Klaipėdos apskrities savivaldybių kasmet bus atvežama apie 160 tūkst. tonų buitinių atliekų. Maždaug pusė šio kiekio galės būti sudeginta naujojoje elektrinėje. Kartu tai pailgins regioninio atliekų sąvartyno naudojimo laiką.

Pasak "Klaipėdos energijos" (KE) generalinio direktoriaus Vytauto Valučio, termofikacinė elektrinė padės ne tik stabilizuoti šilumos kainą, bet ir sumažins ją mažiausiai 10 proc.

Vis dėlto svarbiausia, sakė V. Valutis, tai, kad tokios elektrinės atsiradimas žymiai sumažins KE priklausomybę nuo dujų tiekėjo. Dabar jos sudaro net 95 proc. KE naudojamo kuro, o pastačius naują elektrinę dujų importą būtų galima sumažinti iki 50-60 proc. Tai, pasak V. Valučio, visiškai atitinka vieną iš pagrindinių šių metų sausį patvirtintos Nacionalinės energetikos strategijos nuostatų.

Taip pat tikimasi, kad termofikacinė elektrinė paspartins Klaipėdos ekonominį augimą, taip pat užtikrins patikimą elektros energijos tiekimą Laisvajai ekonominei zonai bei visam regionui.

Pastačius jėgainę bus demontuota dalis katilų Klaipėdos rajoninėje katilinėje, dėl to turėtų sumažėti tarša miesto centre.

Visais parengiamaisiais bei jėgainės statybos darbais rūpinsis Suomijos energetikų korporacijos "Fortum" antrinės bendrovės "Fortum Heat Lietuva" ir KE įsteigta bendra įmonė.

Prognozuojama, kad bendra projekto vertė gali būti nuo 75 mln. iki 100 mln. eurų. Kaip galimi finansavimo šaltiniai įvardijami Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigai, pačios įmonės lėšos bei paskolos.

Elektrinę ketinama statyti greta Lypkių katilinės. Ši vieta, pasak V. Valučio, pasirinkta todėl, kad ten jau yra visa reikiama infrastruktūra, taip pat esąs rezervuotas žemės sklypas.

Manoma, jei viskas vyks taip, kaip suplanuota, elektrinė pradės veikti 2010-ųjų viduryje.