Kaip teigiama Eltai trečiadienį atsiųstame Finansų ministerijos pranešime, patikrinus UAB "VP Market" bei su ja susijusias įmones ir visapusiškai įvertinus bendrovės reikalavimą grąžinti iš valstybės biudžeto 103,6 mln. Lt PVM, paaiškėjo, kad didelė dalis "VP Market" pretenzijų yra nepagrįstos.

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vertinimu, įmonei galėtų būti grąžinta tik dalis reikalaujamo PVM skirtumo. VMI nemato pagrindo grąžinti 27 mln. Lt PVM ir būtent tokia suma patikrinimo akte numato sumažinti reikalaujamą grąžinti PVM skirtumą.

UAB "VP Market" vykdantysis direktorius Ignas Staškevičius Eltai patvirtino, kad bendrovė yra gavusi Valstybinės mokesčių inspekcijos aktą dėl PVM. "Šiandien pasakyti, kaip reaguosime, sudėtinga, nes reikalinga akto analizė, ją atlieka mūsų teisininkai bei auditoriai iš kompanijos "PricewaterhouseCoopers". Bet iš patirties žinome, kad su Mokesčių inspekcija ir Finansų ministerija ginčytis sunku ir ne visada prasminga",- sakė bendrovės vadovas.

Jo teigimu, "VP Market" ir visa "Vilniaus prekybos" grupė "laikosi nuostatų, kad mokesčius mokame ir mokėsime tokius, kokius nustato įstatymai, taigi atitinkamai reikia vertinti ir Finansų ministerijos reikalavimą: jeigu iš tikro nerasime kitokių argumentų, nei suformavo Mokesčių inspekcija, viskas taip gali ir likti".

Pasak Finansų ministerijos pranešimo, tyrimo metu nustatyta, kad grąžinti iš biudžeto nevisiškai pagrįstą 103,6 mln. Lt PVM skirtumą buvo pareikalauta pasinaudojus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo lengvata, kuri numato, kad uždarosios akcinės bendrovės, kurių akcijos priklauso neįgaliųjų organizacijoms, gali mažinti mokėtiną į valstybės biudžetą PVM.

Su "VP Market" susijusios ir šiai bendrovei nekilnojamojo turto objektus pardavusios UAB "Optimali investicija" akcijos priklauso neįgaliųjų draugijai "Spindulys". Ši visuomeninė organizacija buvo įsteigta 2002 m. kovą ir jau gegužę pardavė bendrovei "VP Market" nekilnojamąjį turtą, kuris draugijai atiteko balandžio mėnesį, kai ji įsigijo UAB "Optimali investicija" akcijas.

Atsižvelgiant į nustatytus pažeidimus, nuspręsta skirti "VP Market" 2,7 mln. Lt baudą. "Verslo tikslas yra pelnas, todėl visiškai suprantama, kad jo siekdami verslininkai nevengia pasinaudoti ir įstatymų spragomis. Tačiau visiškai nepateisinama yra tai, kad įstatymuose lieka tokių spragų, kurios sukuria galimybę laisvai interpretuoti teisės aktus ir vengti mokesčių", - vertindamas pasibaigusį mokestinį ginčą, sako finansų viceministras Vitas Vasiliauskas.

Jo teigimu, "VP Market" atvejis dar kartą įrodė, jog Finansų ministerijos siūlyta nuostata atsisakyti dviprasmiškų mokestinių lengvatų buvo logiška ir pagrįsta. Ruošdama naująjį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą, kuris įsigaliojo nuo liepos 1 d., Finansų ministerija buvo numačiusi panaikinti lengvatą, leidžiančią bendrovėms, kurių akcijas valdo neįgaliųjų organizacijos, mažinti mokėtiną į valstybės biudžetą PVM skirtumą, tačiau Seimas tokią mokestinę išimtį paliko.

"Mūsų įsitikinimu, šios senajame įstatyme egzistavusios nuostatos perkėlimas į naująjį PVM įstatymą buvo klaida. Turime vilčių, kad ji bus ištaisyta, nes priešingu atveju ir ateityje susidursime ir su dviprasmybėmis, ir su akivaizdžiais mokesčių vengimo faktais", - sako Vitas Vasiliauskas. Pasak finansų viceministro, Finansų ministerija kartu su Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisija jau rugpjūčio mėnesį ketina įregistruoti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria būtų atsisakyta nepagrįstų mokestinių išlygų.

"Šis atvejis taip pat įrodo, kad Finansų ministerija buvo visiškai teisi, siūlydama Mokesčių administravimo įstatymo pataisas dėl sandorių turinio pirmenybės prieš formą principo įteisinimo mokesčių sistemoje, kurioms Seimas pritarė birželį",- įsitikinęs V.Vasiliauskas.

Didžiausio Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklo operatorė "VP Market" per pirmąjį šių metų pusmetį pasiekė 1,408 mlrd. litų pardavimus - 37,2 proc. didesnius nei pernai tuo pat metu, kai pardavimai buvo 1,026 mlrd. litų. I.Staškevičiaus teigimu, "VP Market" šiuo metu užima apie 30 proc. Lietuvos mažmeninės rinkos prekybos ir apie 10 proc. - Latvijos. "Vilniaus prekybos" grupei priklausanti "VP Market" Lietuvoje turi 151, Latvijoje - 29, Estijoje - vieną parduotuvę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją