Ketvirtadienį paskelbtas teismo sprendimas negalutinis, jį bendrovė dar galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba (NKPVT) praėjusių metų liepos 4 d. priimtu sprendimu nutarė įrašyti į Kultūros vertybių registrą Vilniaus koncertų ir sporto rūmus.

UAB “Ūkio banko investicinė grupė” prašė teismo panaikinti šį sprendimą, nes jis esą nepagrįstas, savo turiniu prieštarauja aukštesnės galios teisės aktams, priimtas pažeidžiant teisės aktų nustatytas procedūras, pastato savininko, kitų subjektų teises ir teisėtus interesus.

“Ūkio banko investicinė grupės” atstovai teisme teigė, kad priimant sprendimą nebuvo atlikti visi reikalingi rūmų istoriniai ir archeologiniai tyrimai, Vilniaus koncertų ir sporto rūmai kultūros vertybe pripažinti ne dėl jų architektūrinių bei istorinių savybių reikšmingumo, o vadovaujantis konjunktūrine inercija, įvardijant vertingu bet kokį gremėzdišką, tačiau tariamai sovietmečio pasiekimų didybę liudijantį statinį.

Pasak paveldo institucijai atstovavusio teisininko, Vilniaus koncertų ir sporto rūmai – originalaus sprendimo architektūrinis statinys, esą taryba yra nustačiusi konkrečias rūmų vertingąsias savybes, o istoriniai, archeologiniai tyrimai yra atlikti dar 1995 m.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų teritorija patenka į Pasaulinio paveldo objekto – Vilniaus istorinio centro apsaugos zoną. “Ūkio banko investicinė grupė”, sudarydama susitarimą su Vilniaus m. savivaldybe dėl šios teritorijos vystymo, turėjo žinoti apie joje nustatytus apribojimus, pabrėžė Kultūros paveldo departamento atstovas.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų teritorija ribojasi su senosiomis žydų kapinėmis, todėl “Ūkio banko investicinės grupės” ketinimas paversti jį aukštuminės statybos gyvenamųjų namų kvartalu yra neįmanomas ir dėl šios aplinkybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją