Dėl dujų kainų užsienio ir vidaus rinkose skirtumo "Gazprom" neteks dalies pajamų, o nuostolius turės kompensuoti importuodama daugiau dujų iš Vidurinės Azijos.

Praėjusiais metais Rusijos dujų eksportas, preliminariais "Gazprom" duomenimis, sudarė 202,5 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai yra beveik 2 proc. mažiau nei prieš metus. Dujų kompanijos atstovai teigia, kad šiemet eksporto apimtys bus "tokios pačios kaip ir 2006-aisiais."

"Gazprom" skelbia, kad remiantis gazifikacijos programa, dalis eksportui skirtų dujų bus tiekiama vidaus rinkai. Iš pradžių kompanija ketino dujofikuoti 60 proc. Rusijos teritorijos. Tačiau vasario 21 d. "Gazprom" valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris pranešė, kad šią dalį ketinama padidinti iki 62 proc. Dėl to kompanijai gazifikacijai skirs nebe 12 mlrd., o 20 mlrd. rublių.

Ekspertai mano, kad "Gazprom" sprendimą paskatino politinės priežastys. "Dujofikacijos procesas suaktyvėja prieš rinkimus", - sakė brokerių firmos "Broker Credit Service" Analitinio skyriaus viršininkas Maksimas Šeinas.

Kaip "Gazprom" kompensuos savo eksporto pajamas, aiškina kitos brokerių firmos - "Troika Dialog" ekspertas Valerijus Nesterovas. Jo teigimu, importuodama dujas iš Vidurio Azijos Rusija sutaupo transporto išlaidų, kurios ir padengs negautas pajamas iš dujų eksporto į Europą. Tačiau tokia schema didina Rusijos priklausomybę nuo politinės padėties Turkmėnijoje, Uzbekistane ir Kazachstane.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją