Šioje istorinėje Klaipėdos centro teritorijoje už Jono kalnelio ketinama statyti naują gyvenamųjų namų kvartalą, pavadintą "Malūnų kalva". Daugiau nei penkių hektarų ploto teritoriją ketinama apstatyti per penkerius metus.

Į naujuosius statinius, kurie, kaip teigiama, nebus aukštesni kaip 8 aukštų, ir teritorijos sutvarkymą ketinama investuoti per 260 milijonų litų.

Naują kvartalą statančios Norvegų bendrovės "Verdispar" atstovai teigė, kad nugriautų sandėlių skeveldros bus vežamos ne piko metu, kad netrukdytų gyventojams. O teritorijoje augančius medžius žadama išsaugoti.

Danės pakrantėje prie dabartinių Bangų ir Gluosnių gatvių planuojama pastatyti apie 50 tūkst. kvadratinių metrų gyvenamosios ir apie 10 tūkst. komercinės paskirties statinių. Ketinama nutiesti ir naują gatvę.

"Mums ši vieta Klaipėdoje - viena geriausių, ji ideali gyventi. Planuojame dabar apleistą teritoriją prikelti gyvenimui - palei Danę įrengti kavinukes, kad žmonės galėtų grožėtis vaizdu. Tai aukso vertės vieta", - sakė bendrovės "Verdispar Project Development" rinkodaros ir pardavimų direktorius Audrius Valatkevičius.

Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius "15min" teigė, kad "Malūnų kalva" - ne pirmas projektas, kai apmirę pramoniniai rajonai paverčiami gyvenamųjų ar komercinės paskirties namų kvartalais. "Vienas tokių projektų - pradėtas dar mero Alfonso Žalio laikais - tai laivų remonto įmonės teritorijos transformacija. Antras projektas - "Memelio miestas" kitame Danės krante", - teigė miesto meras.

Gyvenamaisiais namais dar ketinama apstatyti buvusio grūdų fabriko bei Trinyčių teritoriją. Žadama, kad daugiabučiai iškils ir Jūrininkų prospekte.

Projektas "Malūnų kalva" bei buvusioje bendrovių "Laivitė" bei "Baltlanta" teritorijose planuojamas "Memelio miestas" kovą bus pristatytas Kanuose vyksiančioje nekilnojamojo turto parodoje MIPIM.

Tarptautiniame renginyje, kuriame uostamiestis dalyvaus jau trečią kartą, bus pristatomi ir piliavietėje planuojamo tarptautinio konferencijų centro projektas, kultūros fabrikas, sporto arena bei pajūrio tramvajaus idėja.

"Dalis šių projektų - privatūs, keli - visuomeniniai. Šioje parodoje tikimasi pritraukti užsienio investicijų. Labai svarbu dalyvauti, kad išvystume, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė.

Teritorijoje, kurioje dabar karaliauja ekskavatoriai, buvusias Malūnų kalno ir Pelynų gyvenvietes istoriniai šaltiniai minėjo dar XVI amžiaus pabaigoje. Per ilgus metus čia yra stovėję vėjo malūnai, grūdų sandėliai, chemijos pramonės fabrikas, ledo rutulio čiuožyklos.