Ar pavyks susigrąžinti pinigus, priklauso tik nuo nuomos punkto darbuotojo geranoriškumo, nes valstybės institucijos bejėgės apginti DVD nuomos punktų klientus.

„Išnuomojus filmo nerodantį DVD yra pažeidžiamos vartotojo teisės, bet tai turėtų nustatyti Valstybinė ne maisto produktų inspekcija“, - tikino Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Vitas Jonas Ūsas.

„Nuomos punktuose esančių kompaktinių diskų niekada nesame tyrę. Mes tikriname tik esančius parduotuvėse, kuriems yra nustatyti privalomieji reikalavimai“, - teigė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja Raimonda Bučinskienė.

Europos Sąjungoje privalomieji reikalavimai yra nustatyti 22 gaminių grupėms. Tarp jų nuomojami DVD nėra įtraukti.

„Nuomos punktuose klientams pateikiami naudoti DVD diskai ir jie negali būti vertinami kaip nauji“, - pastebi R.Bučinskienė.

DVD nuomos punktų „Videoline“ vadybininkas Aurelijus Barauskas teigė, kad su kiekvienu klientu yra tariamasi individualiai.

Dažniausiai vietoj sugadinto DVD pasiūloma nemokamai pasiimti kitą. Diskų susidėvėjimas priklauso nuo filmų žanro.

Greičiausiai sugadinami vaikiškų, amerikietiškų kovinių ar rusiškų karinių filmų DVD.

Kartais atnešti diskai būna išteplioti taukais, apipilti pienu, alumi ar dar nežinia kokiais lipniais skysčiais.

Ilgiausiai galima naudoti intelektualiam žiūrovui skirtų filmų DVD.

Jei klientas atneša apgadintą kompaktinį diską ir akivaizdžiai meluoja, vengia atsakomybės, jis įtraukiamas į nepageidautiną klientų sąrašą ir nebeaptarnaujamas.

„Pasimokėme, kad diskas susibraižo net laikomas parduotuvės lentynoje dar jo neparnešus namo. Dažnai DVD dedami į pigias, bet nekokybiškas, disko nesaugančias dėžutes“, - sakė A.Barauskas.