Patikima investicija

1991-aisiais buvo pradėtas valstybinės įmonės Rokiškio sūrių gamyklos privatizavimas. Jau 1992 metų vasario 27-ąją Valstybiniame patentų biure buvo įregistruota akcinė bendrovė "Rokiškio sūris". "Rokiškio sūris" - viena pirmųjų šalies pieno pramonės įmonių, tapusių akcine bendrove. Ankstyvas ir spartus virsmas iš valstybinės įmonės į akcinę bendrovę - viena esminių tolesnės bendrovės sėkmės priežasčių.

Bendrovės vindikacijos direktoriaus Jono Kvedaravičiaus teigimu, tai suteikė daugiau savarankiškumo, leido greičiau ir lanksčiau priimti sprendimus sparčiai kintančiomis ekonominėmis sąlygomis. Turimos bendrovės akcijos žemdirbiams, darbuotojams ir kitiems investuotojams leido jaustis bendrovės šeimininkais, atsakingais už jos tolesnę ateitį.

"Rokiškio sūris" nuo pat privatizavimo pradžios buvo viena patraukliausių investuotojams bendrovių. Sėkminga "Rokiškio sūrio" veikla, nuolatinis jo vertės augimas įsigyti akcijų paketus paskatino tokias solidžias užsienio finansų institucijas kaip Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Šiuo metu "Rokiškio sūrio" akcijos Lietuvos vertybinių popierių biržoje yra kotiruojamos Oficialiajame prekybos sąraše, kartu su kitų 10 sėkmingiausiai veikiančių šalies bendrovių akcijomis.

Tikslas - Vakarų rinkos

Svarbiausias bendrovės tikslas šiuo permainų laikotarpiu buvo užkariauti ir įsitvirtinti Vakarų valstybių rinkose. Sovietmečiu susiformavę tradiciniai prekybos ryšiai Rytų rinkose pereinamuoju laikotarpiu iš planinės į rinkos ekonomiką tapo gana rizikingi. "Rusija į mūsų valstybę žiūrėjo kaip į "jaunesnįjį brolį", įvykiai pačioje Rusijoje buvo sunkiai prognozuojami, buvo daug netvarkos. Tai vertė ieškoti patikimesnių verslo kontaktų", - sunkumus, kilusius su Rytų partneriais, apibūdino J.Kvedaravičius.

Neprarandant rinkų Rytuose, bendrovė iškėlė strateginį tikslą - užkariauti Vakarų rinkas. Pasiekti šį tikslą nebuvo lengva: į Vakarų rinkas teko skverbtis nelygios konkurencijos sąlygomis, pralaužti Vakarų verslininkų nepasitikėjimą. Vakarų gamintojai buvo dotuojami savo valstybių, kol Lietuva nebuvo Europos Sąjungos nare, buvo kvotomis ribojamas tiekiamos produkcijos kiekis.

Verždamasi į Vakarų rinkas bendrovė skyrė daug investicijų: buvo diegiami moderniausi gamybos įrengimai ir technologijos, kuriamos naujos, Vakarų pirkėjams patrauklios sūrio rūšys, augo gamybos kultūra. Šiuo metu pusė "Rokiškio sūrio" produkcijos iškeliauja į Vakarus, 40 proc. - į Rytų rinkas, o dešimtadalis produkcijos tenka Lietuvos vartotojams. "Įsitvirtinimas pasaulinėje rinkoje - didžiausias mūsų bendrovės pasiekimas", - akcentavo "Rokiškio sūrio" vindikacijos direktorius J.Kvedaravičius.

Laimi stambesni

Augančios vidaus ir išorės konkurencijos sąlygomis "Rokiškio sūrio" bendrovėje vyko ir nemažai struktūrinių pokyčių. Prie sėkmingai dirbančios įmonės jungėsi mažesnės Zarasų, Utenos, Ukmergės, Eišiškių pieno perdirbimo įmonės. "Didesnės įmonės turi didesnes galimybes konkuruoti, diegti produkcijos specializaciją", - "Rokiškio sūrio" plėtros privalumus vardino J.Kvedaravičius.

Strateginė ir patraukliausia prekė partneriams iš užsienio yra bendrovės gaminami sūriai, o pienas, grietinė, sviestas ir kiti pieno produktai skiriami vidaus rinkai.

Remia pieno gamintojus

Kitas svarbus bendrovės uždavinys buvo parama pieno gamintojams.

"Skatinome pieno ūkių kūrimą, teikėme kreditus įsigyti gyvuliams, žemės ūkio technikai, tvartų statybai. Pirminiame etape rėmėme net smulkiuosius pieno gamintojus, tačiau perspektyviausi yra stambūs pieno ūkiai", - kalbėjo "Rokiškio sūrio" vindikacijos direktorius. Stambiausi rajono pieno gamintojai - S.Jasinevičienės, Šedžio, Markevičiaus ir kiti ūkiai naudojasi "Rokiškio sūrio" parama ir kreditais.

Reprezentuoja miestą

"Rokiškio sūrio" įmonė ir jos produkcija yra vieni svarbiausių Rokiškio miestą ir rajoną reprezentuojančių dalykų. Bendrovė - tai ne tik vienas didžiausių rajono darbdavių, bet ir kultūros, švietimo, sporto, medicinos rėmėjų rajone. Akcinės bendrovės 15 metų jubiliejų bendrovė žada minėti vasario pabaigoje.

"Ko nors grandiozinio, kad žemė drebėtų, nenumatome, tačiau žadame pakviesti svečių, surengti minėjimą, kurio metu prisiminsime bendrovės istoriją. Jubiliejui išleisime knygą", - svarbiausius ateinančios šventės akcentus anonsavo "Rokiškio sūrio" bendrovės vindikacijos direktorius J.Kvedaravičius.