Tai BNS patvirtino "Dujotekanos" generalinis direktorius Raimundas Paliukas. Dokumentus Turto fondui pateikė "Gazprom" dujų tiekimo ir realizavimo valdybos viršininko pavaduotojas Vladimiras Obuchovas, "Dujotekanos" prezidentas Rimandas Stonys ir R.Paliukas.

Valstybės turto fondo (VTF) Sandorių skyriaus viršininkas Liutauras Radzevičius BNS patvirtino, kad "Gazprom" paraiška gauta.

Pasak R.Paliuko, "Gazprom" ir "Dujotekana" kurs konsorciumą, jei "Lietuvos dujų" privatizavimo komisija pripažins abi įmones atitinkančias konkurso kriterijus. Konsorciumą jos turės sukurti iki rugsėjo 11-osios, kai baigsis pirminių konkursinių pasiūlymų priėmimas.

Antradienį baigiasi paraiškų pateikimo atrankiniam konkurso etapui terminas. 16 valandą pradės posėdžiauti konkurso komisija, kuri atplėš dalyvių vokus su dokumentais ir nuspręs, ar dalyviai atitinka jiems keliamus reikalavimus.

Trečdalis "Lietuvos dujų" akcijų bus parduodama dujų tiekėjui, kuris turi gamtinių dujų išteklius bei jų transportavimo vamzdynus, užtikrins dujų tiekimą ne mažiau kaip 10 metų, patenkins ne mažiau kaip 70 proc. šalies gamtinių dujų poreikio bei pateiks priimtiną dujų kainos formulę.

Manoma, kad "Gazprom" yra vienintelis realus pretendentas į trečdalį "Lietuvos dujų" akcijų, atitinkantis visus konkurso reikalavimus. Sukūręs konsorciumą, jis galės pirkti ne mažiau kaip 25 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, "Dujotekana" - dar 9 procentus.

Pasak R.Stonio, konsorciumo partneriai yra pajėgūs užtikrinti ilgalaikį ir stabilų dujų tiekimą Lietuvai pagal iš anksto apibrėžtą dujų kainos formulę. Bendrovės "Gazprom" ir "Dujotekana" turi aiškią viziją ir konkrečius planus, kaip turi būti modernizuojamas ir vystomas Lietuvos dujų ūkis, teigiama ryšių su visuomene agentūros "Publicum" pranešime.

"Tikimės, kad mūsų ir Lietuvos Vyriausybės požiūriai sutaps - pirmiausia būtina galvoti apie ilgalaikius šalies dujų vartotojų interesus", - sakė "Dujotekanos" prezidentas.

Pasak panešimo, "Gazprom" ir "Dujotekanos" atstovai susilaiko nuo išsamesnių "Lietuvos dujų" akcijų pardavimo dujų tiekėjui programos komentarų - anot jų, visi paaiškinimai, susiję su jų pozicija būsimose derybose, bus pateikti gavus oficialias konkurso sąlygas.

"Gazprom" ir "Dujotekana" jau yra įkūrę konsorciumą, kuris dalyvauja Kauno elektrinės privatizavimo konkurse.

Jei viskas klostytis sėkmingai, sandorį su dujų tiekėju numatoma baigti iki šių metų pabaigos. Tada privačių investuotojų rankose bus 68 proc. (iš jų 34 proc. priklauso Vokietijos bendrovių "Ruhrgas" ir "E.ON Energie" konsorciumui), Vyriausybės - 24,36 proc. "Lietuvos dujų" akcijų.

Didžiausiai pasaulyje dujų bendrovei "Gazprom" tenka apie 23 proc. visų pasaulyje išgaunamų dujų. Patvirtintos jo dujų atsargos siekia 18,9 trln. kubinių metrų, jų vertė - apie 40 mlrd. JAV dolerių. "Gazprom" patenkina apie 20 proc. gamtinių dujų poreikio Vakarų Europoje ir beveik 100 proc. - Rytų Europoje.

Pasaulinės energetikos tarybos duomenimis, iki 2020 metų Rusijos dalis pasaulinėje dujų rinkoje sieks 30-35 procentus. "Dujotekana" savo veiklą pradėjo pernai spalį ir šiuo metu gamtinėmis dujomis aprūpina apie 60 proc. Lietuvos rinkos. 2001 metų gruodį "Dujotekana" su "Gazprom" pasirašė 11 metų dujų tiekimo sutartį, pagal kurią iki 2012 metų tapo pagrindine dujų tiekėja į Lietuvą.

Šiais metais bendrovė, dujas tiekianti14-kai įmonių, ketina importuoti 1,2 mlrd. kubų dujų, bendras šalies poreikis - 2,6 mlrd. kubų. Didžiausi "Dujotekanos" klientai yra Vilniaus, Kauno, Šiaulių bei Panevėžio šilumos gamybos įmonės, Lietuvos elektrinė, "Lietuvos dujos".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją