Kaip jau buvo pranešta, Seimas vėl nukėlė trejus metus svarstomo Gamtinių dujų įstatymo priėmimą. R. Stonys sako, taip ir turėtų būti.

„Kalbėti apie dujų kainos reguliavimą, kaip vieną iš produktų, kuris turi alternatyvą, yra visiškas nonsensas“, – sakė „Dujotekanos“ prezidentas.

Jo teigimu, siekis įstatymu pažaboti dujininkų pelnus ir galimą didelę jų įtaką – „jau iš absurdo srities“.

„Ką, mes šiandien mažai turime monopolistų Lietuvoje? Kodėl tuomet tik mums turėtų būti ribojama pelno norma?“, – Lietuvos radijo eteryje penktadienį klausė R. Stonys.

Neigė papirkinėjantis

R. Stonys Lietuvos radijui neigė finansiškai skatinantis Lietuvos politikus, kad šie nepriimtų dujininkų pelną ribojančio įstatymo.

„Mes savo poziciją giname argumentais, o ne „įdėjimais“ ar pinigais. O argumentai yra įtikinantys, tik kad mūsų politikai jų nenori girdėti“, – tvirtino verslininkas.

Tiesa, jis pridūrė, kad „pareklamuoti savo poziciją yra natūralu“.

„Natūralu, kad už tai moki ir spaudai, natūralu, kad samdome ekspertus, kurie pasiruošę apginti bendrovės poziciją“, – sakė R. Stonys.

Tuo metu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas lrt.lt sako, jog „Dujotekana“ suinteresuota, kad kainos nebūtų reguliuojamos ir vykdo stiprų lobizmą, jog įstatymas nebūtų priimtas.

„Visada būna interesų grupių spaudimas, įvairūs partijų finansiniai rėmimai ir t.t.“, – sako V. Jankauskas.

Jokios politikos

Tačiau „Dujotekanos“ šeimininkas nemano darantis įtaką politikai.

„Kur jūs matote politiką? Parduot dujas – tai politika? O paremti partijas šiandien gali bet kuris ūkio subjektas, ką daro ir „Dujotekana“, – teigė R. Stonys.

Galiausiai jis neigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei žiniasklaidos pagarsintas prielaidas, kad „Dujotekna“ galinti būti užsienio slaptųjų tarnybų forpostas Lietuvoje.

„Mūsų ryšiai su Rusijos specialiosiomis tarnybomis – visiškas absurdas“, – atkirto R. Stonys ir pridūrė, kad dujų pelno ir kainos reguliavimas neduos jokios naudos vartotojams.

Bet su tuo nesutinka V. Jankauskas: „Kiekvienam pirmo kurso ekonomikos studentui turėtų būti aišku, kad jeigu nėra konkurencijos, tai kainas reikia reguliuoti. Jeigu to nedarysi, kainos bus tokios, kokių norės pardavėjas“.