„Girdėjau, liuksas 800 litų parai kainuoja. O aš pensijos 500 litų negaunu. Man ką, du mėnesius nevalgyti? Visas procedūras gali sau leisti tik milijonieriai”, – atsiduso E.Šikšnelienė.

Tuo tarpu ne tik turčiai, bet ir vidutines pajamas gaunantys lietuviai veržte veržiasi į Druskininkus. Visi tikisi gurkšnio grožio, sveikatos ir jaunystės. Šio mėnesio mada – viltis, kad Druskininkuose praleistos kelios paros padės su kaupu grąžinti duoklę organizmui.

Rezervuoti – būtina

Pavyko užsisakyti Druskininkuose viešbutį? Tau labai pasisekė. Užsirašei į visas norimas procedūras? Tiesiog laimės kūdikis!

Vykti į kurortą iš anksto nepasirūpinus nakvyne ir nerezervavus vietelės purvo vonioje ar ant masažuotojo stalo – mažų mažiausiai neprotinga.

Net stengiantis viską susiorganizuoti prieš savaitę galima likti nieko nepešus. Kartais skambinančių tiek, kad sanatorijų registratorės paprasčiausiai nukelia ragelius. Druskininkų gydyklose užsirašyti į procedūras galima dar prieš mėnesį. Prieš savaitę jau nebelieka galimybių užsisakyti ypač populiarių kompleksų, galima tikėtis gauti tik vieną kitą procedūrą.

Kreipiantis prieš kelias dienas rizikuojama ir nieko nepešti.

Galima ir pasižmonėti

Lietuvos kurortas nebėra ta vieta, kur galima atsipūsti pigiausiai. Už bemaž tūkstantį litų ar kiek didesnę sumą šeima gali išlėkti savaitgaliui lėktuvu į daugelį Europos miestų ar net savaitę pailsėti, pavyzdžiui, Afrikoje. Tarp turizmo agentūrų šiandien siūlomų savaitės kelionių lėktuvu – į Egiptą (nuo 799 Lt), į Italiją (nuo 999 Lt). Už 990 litų dviese galima nuskristi lėktuvu į Paryžių ir gauti 3 nakvynes 3 žvaigždučių viešbutyje.

Autobusu nukeliauti į Prahą pavyks ir už 449 litus, aplankyti Disneilendą Prancūzijoje – už 949 litus. Kelionė į Londoną, aplankant ir Briuselį bei Berlyną, atsieitų nuo 999 litų. Nuvažiuoti į parką „Livu” Jūrmaloje siūloma vos už 50–60 litų, pusšimtį litų kainuos ir vandens pramogos.

Įperka net Ciciną

Tuo tarpu nuvykusieji į Druskininkus nebesikuklina, negaili nei jėgų, nei pinigų. Nesenas epizodas iš kurorto gyvenimo: į viešbutį „Europa Royal” vienos firmos kolektyvas atvežtas aštuoniais limuzinais, svečiams linksminti užsakytas estrados princas Rytis Cicinas, kuris, be abejo, „atplaukė” taip pat limuzinu.

Savo ruožtu pensininkę E.Šikšnelienę gąsdina kurorto pulsas ir plėtra: „Pirmame aukšte gyvename, prieš pat langus 7 aukštų viešbutį stato. Vasarą pastatė rusiškus kranus – kaip jie ūžia, kaip smirda! Visą vasarą taip karšta buvo, o mes net langų negalėjome atsidaryti, dėl to ir susigadinau sveikatą.”

Kiek kainuoja poilsis Druskininkuose?

Kelionė automobiliu

(degalai pirmyn ir atgal): Iš Vilniaus, Kauno – 70–80 Lt (autobusu – apie 40 Lt)

Iš Panevėžio, Šiaulių – 140–150 Lt (apie 80 Lt)

Iš Klaipėdos – 190–200 Lt (apie 110 Lt).

Nakvynė 2 asm.:

Sanatorijoje „Nemunas” – nuo 50 iki 120 Lt

Sanatorijoje „Draugystė” – nuo 70 iki 170 Lt (įeina maitinimas ir gydymas 1 asm.)

Viešbutyje „Violeta” – nuo 300 iki 600 Lt (įeina pusryčiai, treniruokliai, pirtis).

Procedūros (centre „SPA Vilnius”):

Mineralinė vonia – 18 Lt, purvo – 30 Lt

Klasikinis masažas – 49 Lt

Stangrinamoji / liekninamoji kojoms – 120 Lt.

Papildomos išlaidos (1 asm.):

Bilietas į vandens pramogų parką – 59–99 Lt

Pietūs (vakarienė) kavinėje – 15–25 Lt

Vakaro koncertas, programa – 10–30 Lt.

Iš viso per savaitgalį: apie 800 Lt.




K. Vitkus: čia gana brangu

Savaitgalius leisti Druskininkuose dievina ir mikrochirurgas Kęstutis Vitkus. 54 metų profesorius iki šiol mina dviračio pedalus.

– Sezoną uždarė net didžiausi dviračių mėgėjai, – pokalbį su K.Vitkumi pradėjo L.T.

– Nėra dienos, kad nevažiuočiau! Turiu dviratį dygliuotomis padangomis.

– Druskininkuose siūloma dešimtys procedūrų: mineralinio vandens, purvo vonios, masažai. Kaip žmogui atsirinkti, kas išties naudinga sveikatai ir grožiui?

– Dabar gal mada ten eiti... Bet vis tiek tai „relaksas”. Reikia to fizinio krūvio, vandens. Pirtys gerai – keturias valandas pabuvome, tai kaip skuduriukai paskui vaikščiojome.

– Kaip sužinoti, ar nepasiduodi saviapgaulei?

– Neįmanoma. Bet svarbu, kad paslaugų daugėja, lygis auga. Atvažiuojantiems žmonėms to reikia. Kapitalizmas: visko labai daug! O prieš 15 metų buvo pilka, liūdesys. Kadaise su Sabu Amerikoje vaikščiojome ir svarstėme: jei Lietuvoje tokią parduotuvę atidarytų, per kiek laiko nusiaubtų?

– Ką jūs veikiate Druskininkuose?

– Žvejyba čia gera. Vakar kibirą žuvies pagavome! Kuojos upėje žiauriai kibo. Apskritai man čia – kaip mažytė pasakų šalis, smagu atvažiuoti, palei Nemuną pavaikščioti, pasimėgauti ramybe. Visąlaik bendrauju, konsultuoju, todėl energijos netenku ir reikia jos prisikaupti.

– Ar daug pinigų reikia, jei norima kurorte atgauti sveikatą?

– Kaip kam. Aš atsipalaiduoju kitaip. Man ir gamtos užtenka. Mano reikmės mažos, bet kitam reikia labai daug. Druskininkuose pinigų reikia, čia gana brangu.

– Ką patartumėte į kurortą išsiruošusiam žmogui?

– Užtenka aerobiškai gyventi, giliai kvėpuoti, vaikščioti, būti fiziškai aktyviam. Jei širdies kraujagyslių sistema gerai veikia, viskas gerai veiks. Kas nors gal geriausiai atsipalaiduoja bare rūkydamas pypkę ir klausydamas džiazo. Kitas – vandens rūmuose. Dar kitas – žvejodamas.