Brangiausiais miestais šiemet pripažinti Honkongas ir Maskva, o pernai brangiausiu laikytas Tokijas šiemet - trečias, rašo dienraštis "Verslo žinios".

Honkongas per metus pakilo iš trečiosios vietos į pirmąją. Paskui jį seka Maskva, Tokijas, Pekinas, Šanchajus, Osaka ir Niujorkas. Seulas ir Londonas puikuojasi 9 ir 10 pozicijose.

Tyrimo duomenimis, pigiausias yra Johanesburgo miestas.

Iš buvusio sovietinio bloko respublikų miestų brangiausias pragyvenimas, po Maskvos ir Sankt Peterburgo, yra Kijeve (17 pozicija) ir Rygoje (22), nuo jų kiek nutolę Almata (51), Talinas (80) ir Vilnius (86).

Niujorkas yra brangiausias Šiaurės Amerikoje. Nuo jo mažai atsilieka Los Andželas (19), Čikaga (20) ir San Franciskas (21).

Europos Sąjungoje (ES) pragyvenimas daugiausia kainuoja Londone. Kiti Sąjungos miestai, pavyzdžiui, Kopenhaga, užima tik 62 vietą, Milanas - 63, Dublinas - 73 ir Paryžius - 74. Šiuo tyrimu paneigta, kad, įvedus eurą, mažmeninės kainos euro zonos šalyse didėjo.

Naujosios Zelandijos ir Australijos miestai yra tarp pigiausių, nors juose pragyvenimo standartai yra aukšti.

Brangumu pasižymėję Rusijos miestai Maskva ir Sankt Peterburgas užima sąrašo 2 ir 8 pozicijas. Sankt Peterburgas tarp brangiausių Europos miestų - net antras.

Palyginti su praėjusiais metais, didžiausią šuolį sąraše padarė Buenos Airės, Argentina ir Zimbabvė, kurių ekonomikas pastaruoju metu drebino ekonominiai ir politiniai neramumai. Pavyzdžiui, Buenos Aires iš 23 vietos nukrito į 133.

144 miestų pragyvenimo lygio pagal brangumą koeficientas buvo nustatomas palyginus per 200 prekių ir paslaugų sudarančius krepšelius. Juos sudarė gyvenamoji vieta, maistas, drabužiai, namų apyvokos prekės, transportas ir pramogos. Kiekviena iš šių sričių buvo suskirstyta į tris kategorijas: žemą, vidutinę ir aukštą.

Atskaitos taškas buvo Niujorkas, kuriame gyvenimo brangumas buvo įvertintas 100 taškų. Atitinkamai Honkongas surinko 124,2, Maskva - 120 ir Sankt Peterburgas - 98,6 taškus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją