Pirmadienį ir antradienį posėdžiavę „Lietuvos energijos“, „Eesti Energija“ ir „Latvenergo“, „PSE“ vadovai sutarė, kad naujoji elektrinė bus galingesnė nei buvo numatyta ankstesniame projekte dalyvaujant trims šalims.

Kaip DELFI antradienį patvirtino „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis, naujoji elektrinė bus iki 3200 megavatų galingumo, tai yra Lietuvoje veikiančios Ignalinos atominės elektrinės galingumas, kai dirbo abu jos blokai.

Jo teigimu, tai maksimalus galimas atominės elektrinės galingumas Lietuvoje.

Tačiau neaišku, kiek naujoje jėgainėje stovės reaktorių, tai esą priklausys nuo paskelbto konkurso rezultatų ir gautų gamintojų pasiūlymų.

Vasarį visų keturių šalių premjerai pasirašys naują memorandumą dėl elektrinės statybos. R. Juozaičio teigimu, šiame memorandume ir Seimo šią sesiją priimtame Branduolinės energijos įstatyme bus numatytas kiekvienos šalies įtaka ir valdomas akcijų kiekis projekte.

Tačiau jis primena, kad pernai pasirašytame komunikate numatyta, kad visos šalys projekte dalyvauja lygiomis teisėmis.

„Labai svarbu, kad parlamentas duotų galutinį palaiminimą ir šis įstatymas sudėlios visas sąlygas, pagal kurias visos keturios šalys turi dirbti“, – sakė jis.

Kaip DELFI jau rašė, ankstesnės studijos skaičiavimais elektrinės statyba kainuotų 2,5-4 mlrd. eurų. Projektą padidinus, kaina galėtų padidėti beveik dvigubai.

Anksčiau skelbta, kad elektros energija iš naujos Lietuvoje pastatytos atominės elektrinės vartotojus turėtų pasiekti apie 2015 metus, ji būtų pigesnė nei įprastinė ir suteiktų galimybė Baltijos šalims sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Naujoji atominė elektrinė stovės vietoj dabartinės Ignalinos atominės elektrinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją