L.T. žurnalistai nutarė nuvykti į Druskininkus bei patys išbandyti DVP teikiamus malonumus ir keliamus pavojus. Dienraščio fotokorespondentas grįžo su geru gumbu ties smilkiniu.

Nusitarkuoja odą

Parką atidarius prieš Naujuosius metus, vandens atrakcionus jau spėjo išbandyti tūkstančiai žmonių, todėl įspūdžiai plačiai sklinda iš lūpų į lūpas. Tačiau pasakojami ne vien smagūs patyrimai, bet ir šiurpokos istorijos.

Kalbama, kad didžiuliu greičiu leidžiantis vamzdžiais kartais kūnas praslysta per sausą ruožą – nuo stiprios trinties oda nusibrozdina ar net nusvyla. DVP personalas neoficialiuose pokalbiuose prasitarė, kad taip atsitiko vienam jaunam statybininkui – jis gerokai nusitarkavo nugarą ir užpakalį.

Posūkyje – į sienelę

Kitas pavojus – galima susitrenkti. Taip nutiko ir L.T. fotokorespondentui Irmantui Gelūnui, pasiryžusiam išbandyti ekstremaliausią iš dar neuždarytų atrakcionų. Šis nusileidimo vamzdis pavadintas „Adrenalinas”, jo aprašyme skelbiama: „Jeigu esate drąsus, veržlus ir mėgstate nuotykius, šis nusileidimo kalnelis kaip tik Jums! Jūsų kraują kaitins didžiulis greitis ir adrenalino antplūdis.”

Žurnalistui nusileidus, ties jo kairiu smilkiniu iškart ėmė ryškėti ir kilti nemažas gumbas.

„Daugiau ten nebeisiu. Posūkyje toks greitis, kad mane vožė į vamzdžio sienelę”, – susiėmęs už sutrenktos galvos karštus įspūdžius pasakojo jis ir patarė šių eilučių autoriui nemėginti to pakartoti.

Prognozuoja traumas

„Čia gali būti mirčių”, – sakė garsus mikrochirurgas Kęstutis Vitkus ir priminė legendinio aktoriaus Bruce’o Lee mirtį, kai šiam į smegenis išsiliejo kraujas. Vyras vartojo vaistus nuo galvos skausmo, kurie skystina kraują, o tuomet traumų pavojus – žymiai didesnis.

Šeštadienį DVP lankydamasis K.Vitkus kartojo: „Gana žiauroki, ekstremalūs nusileidimai. Ten gali būti aukų, turėtų pasitraumuoti žmonės.” Pats profesorius nedrįso išbandyti greitųjų atrakcionų, o drąsesnis jo sūnus užsigavo ranką.

Savaitgalį DVP aplankę „Omnitel” prezidentas Antanas Zabulis bei jo šeima traumų išvengė.

„Man nebuvo ekstremalu. Žmonai – buvo. O mažajai dukrai ten negalima. Mūsų buvo didelė grupė, bet visi liko patenkinti. Žodžiu, įspūdžiai neblogi. Viskas dar neįsivažiavę, bet žmonių norai geri”, – kalbėjo verslininkas, DVP pasigedęs tik maitinimo įstaigų gausos.

Įspėjimai nepadėtų?

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Vida Kašėtienė L.T. minėjo, kad greitoji pagalba į DVP nuo gruodžio 26-osios lėkė tris kartus: „Buvo apsinuodijimas ir dvi traumos.” Dar keli nukentėjusieji pas traumatologus atvyko patys.

Ar pati medikų vadovė išbandė ekstremalias pramogas, įvertino jų saugumą? „Nuo kalnelių aš niekada nesileidžiu! Sakiau, kad jei jau leisiuosi, tai bus paskutinė mano gyvenimo diena”, – šmaikštavo V.Kašėtienė.

Ar negalėtų medikai aiškiai ir garsiai visus parko lankytojus įspėti, kaip jie rizikuoja brangiausiu turtu? „Profilaktiką vertinu skeptiškai. Kai kiekvieną dieną žmogui tą kalu, o jis priešais atsisėdęs vaiposi, tai... atleiskite. Tik užsienyje mediko žodis žmogui – šventas”, – kalbėjo V.Kašėtienė.

Tiria komisija

Galbūt bent vandens pramogų parko direktorė Aldona Vičiulienė išbandė savo siūlomus šlapius nuotykius?

„Be abejo! Aš esu ekstremalių pojūčių mėgėja! Ir nardau, ir po kalnus laipioju”, – sakė Druskininkų DVP vadovė. 50 metų moteris tikino išbandžiusi ir „Ekstremalųjį”, kuris šiuo metu uždarytas.

„Jis uždarytas, nes vienas mūsų lankytojas šiek tiek susižalojo koją. Žinome priežastį ir laukiame kompanijos, kuri šią savaitę turėtų sutvarkyti”, – pasakojo meistrų iš Lenkijos laukianti A.Vičiulienė. Ji pridūrė, kad incidento priežastims tirti sudaryta speciali komisija. Manoma, kad klientas susižalojo dėl per trumpos stabdymo vonelės.

Paklausta apie nusibrozdinimus ir apsvilimus dėl sausų vamzdžio ruožų, VPP direktorė užtikrino:„Irgi apžiūrėjome. Viską irgi perduodame kompanijai, kuri montavo. Ir dar kartą apžiūrėsime!”

A.Vičiulienė pabrėžė, kad bilietus įsigiję DVP klientai automatiškai apdraudžiami, draudimo išmoką pretenduoja gauti ir šis nukentėjusysis.

Neteko sąmonės

DVP vadovė siūlė nesureikšminti smulkių traumų. „Patikėkite, aš apvažinėjusi pusę pasaulio parkų.

Kai parvažiuoju, bijau net į namus grįžti. Man sako – niekur daugiau tavęs neleisime, nes šonai nubrozdinti, maudymosi kostiumėliai sudraskyti. Tai ir yra ekstremalu! Tu leidiesi – ir tu rizikuoji!” – kalbėjo direktorė.

Smagiai apie vandens pramogas A.Vičiulienė šneka net po to, kas jai atsitiko Krokuvoje: „Tris kartus nusileidau sėkmingai, bet ketvirtą susidaužiau galvą. Labai stipriai – net sąmonę praradau! Ir koją susidaužiau.”

Beje, Druskininkuose kalbama, kad dviem savaitėms DVP iš dalies bus uždarytas, nes būtina pašalinti statybos broką.

„Tikrai ne”, – gandus neigė direktorė. Tiesa, L.T. žurnalistai pastebėjo taisytinų svarbių detalių: tualeto duris be rankenų, klozetus be galimybės nuleisti vandenį.

Medikai – pasirengę

Druskininkų medikai parko personalui surengė pirmosios pagalbos kursus. „Ar uždėti įtvarą, ar dirbtinį kvėpavimą bei širdies masažą manekenui atlikti – visi labai puikiai tą atliko”, – tikino gydytoja V.Kašėtienė.

Net kelis kartus apsižvalgyti į vandens pramogų parką buvo nuvykę greitosios ekipažai: „Apėjo visus kelius ir pasižiūrėjo, jei kartais koks lūžis ar traumos, pro kur greičiau į jį patekti, išeiti.” DVP turi savo medicinos punktą, tačiau dirbti jame pasamdyti ne gydytojai, o žemesnės kvalifikacijos medikai.