Lietuvai drauge su kaimynėmis Latvija, Estija ir Lenkija iš esmės apsisprendus statyti naują atominę elektrinę, pradedami analizuoti ir grynai techniniai klausimai: kaip reikės i Rytų Lietuvą atgabenti didžiulius įrenginius, ar jų svorį iš Klaipėdos išlaikytų keliai ir tiltų konstrukcijos.

"Bet kurį reaktorių, išskyrus kanadietiškus "Candu" tipo, kuriuos galima sumontuoti vietoje, transportuoti yra labai sudėtinga. Apytiksliai kiekvienas jų sveria apie 500 tonų, o didesnio galingumo - ir daugiau", - pripažįsta "Lietuvos energijos" generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Tačiau jis tvirtina, kad techninės galimybės atgabenti šimtus tonų sveriančius įrenginius egzistuoja. Išdėstyti reaktorių gabenimo schemas buvo paprašytos ir branduolinius reaktorius gaminančios kompanijos, siekiančios tiekti įrangą Lietuvoje planuojamai naujai atominei jėgainei.

Prie naujos atominės elektrinės projekto jungiantis ir Lenkijai, ryškėja, kad Lietuvoje turėtų būti statomi du arba trys branduoliniai reaktoriai, kitaip visiems norintiesiems elektros gali nepakakti. Gresianti energetikos krizė verčia skubinti projektą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją