Sielai ir kūnui

Parduotuvės „Sarma“ darbuotojos pastebėjo, kad prieš Kalėdas žmonės perka brangesnius gaminius: per 200 Lt kainuojančius kvepalus, prabangius kremus. Taip pat graibstomi dovanų čekiai, kurių kainos svyruoja nuo 100 iki 300 Lt.

Lankytojais nesiskundžia ir spalvingomis druskomis, perlais voniai, natūraliais muilais prekiaujančios parduotuvės.

„Žmonės pinigų jiems gaili, tačiau gavę dovanų labai džiaugiasi. Viena moteris vakar įsigijo prekių už 500 Lt. Kitas vyras žmonai nupirko dovaną už 200 Lt. Dažniausiai vienai dovanėlei žmonės išleidžia 20–30 Lt“, – pasakojo „Skonio ir kvapo“ pardavėja.

Dovanoms taip pat perkama patalynė, pagalvės, pledai, chalatai, šlepetės, kojinės. Parduotuvėje „Jysk“ šiems daiktams žmonės išleidžia nuo 50 iki 300 Lt.

Už 10–20 Lt čia galima įsigyti žvakidžių ir populiariausios Kalėdų prekės – žvakių. Norintys praktiškų dovanų renkasi elektrinius dantų šepetukus, komplektą odinių batų priežiūrai, laikraščio ar žurnalo prenumeratą, vitaminus, maisto papildus, brangesnių arbatų ar kavų rinkinį.

Grožio atributai

Kitų metų simbolis – kiaulę vaizduojantys suvenyrai – daugumoje parduotuvių jau išgraibstyti. Jų negavę renkasi indus su Kalėdų tematikos piešiniais.

„Šiemet madingos lėkštutės, puodeliai, taurės su pieštais gyvūnais ir gėlėmis. Beveik nebeliko kalėdinių papuošalų su angeliukais, nors jų kainos nemažos – maždaug nuo 150 Lt“, – pasakojo „Dorado“ konsultantė. Beje, kai kurie vyrai mylimosioms negaili ir 800 Lt papuošalui su deimantais.

Anot pardavėjų, žmonės šluoja viską iš eilės – stalo įrankius, servizus, žvakides, stiklinius rankų darbo burbulus ar blizgučiais pasidabinusius paukščiukus eglutei, dekoratyvinius augalus.

Norintys išleisti dovanai ne daugiau kaip 20 Lt, dažnai renkasi smulkius papuošalus – grandinėles, auskarus, žiedus. „Daugiau išleidžia lietuviai, grįžę paviešėti iš užsienio“, – skundėsi papuošalus siūlanti pardavėja.

Dovanos vaikams

Žaislų pardavėjai pasakoja, kad per Kalėdas atžaloms tėvai stengiasi išrinkti brangią dovaną. Bene populiariausi – dideli „Lego“ rinkiniai, kurie kainuoja nuo 100 iki 450 Lt.

Taip pat iš lentynų šluojami stalo žaidimai, didžiuliai plastilino rinkiniai, daktaro rinkiniai, barbės ir „Bratz“ lėlės. O štai tarp pradinukų populiarūs robotukai – vadinamieji „bidomanai“ – jau beveik išpirkti. „Bidomanų“ banga atslūgsta, todėl daugiau jų užsakyti neketiname“, – įspėjo „Žaislų planetos“ konsultantė.

Vyresniems vaikams tėvai perka MP3 ausinukus, DVD grotuvus, karaokės kompaktines plokšteles.

Intymios staigmenos

Prieš Kalėdas klesti ir apatinio trikotažo parduotuvės. Dalis vyrų savo moterims perka dovanų čekius, tačiau nemažai jų nori apatinį trikotažą išrinkti patys.

„Kai kurie ateina gerai žinodami savo išrinktųjų kūno apimtį. Tačiau būna tokių, kurie renkasi iš akies. Vėliau atneša pakeisti“, – pasakojo parduotuvės „Triumph“ konsultantė. Čia vyrai vidutiniškai palieka apie 200 Lt.

Neretai vyrai žmonoms dovanoja depiliatorius, plaukų džiovintuvus, virtuvinius kombainus, dulkių siurblius.

Moterys vyrams ieško piniginių, raktinių, kvepalų, laikrodžių, priežiūros priemonių rinkinių automobiliui, žvejybos reikmenų. Išradingesnės savo vyrus nusprendžia nustebinti anglų kalbos kursų kompaktine plokštele.

LNK žinių vedėja Vilma Čereškienė: išleidžiu 1000 litų

Kasmet dovanoms išleidžiame per 1000 Lt. Vaikams renkame dovanas, kad juos ir pradžiugintų, ir būtų naudingos: kvepalus, geras odines pirštines, mėgstamų knygų.

Anytai dovanosime gerą prancūzišką kremą, kurio ji pati nenusipirktų, dukterėčioms – papuošalų su perliukais. Draugams paprastai dovanojame malonias smulkmenas.

Vieni renka kelionių nuotraukas, tad jie gaus fotoalbumą. Kitiems išrinkome kabinamą keraminį angelą, tretiems – 2 bilietus į teatrą.

Aktorė Asta Baukutė: perku tai, kas naudinga

Stengiuosi apsiriboti 1000 Lt. Suaugusiems perku tai, kas naudinga. Štai tėčiui dovanosiu aparatą kraujo spaudimui matuoti.

Vaikams stengiuosi išrinkti, kas šventiška ir nematerialu. Paprastai per Kalėdas jie gauna daug gardėsių. Šiemet gal pavyks padovanoti ir kelionę.

Draugams dovanoju simbolines dovanas – pavyzdžiui, šokoladinį kiškutį.

Inga Paksaitė-Stumbrienė: sunkiausia, ką padovanoti tėčiui

Kalėdų dovanoms išleidžiu nuo 1000 iki 2000 Lt. Bene sunkiausia išrinkti dovaną tėčiui (Rolandui Paksui – red. past.).

Jis viską, ko jam reikia, turi, ir nelabai žino, ko nori. Be to, nemėgsta smulkmenų, todėl stengiuosi jam dovanoti ką nors praktiška, pavyzdžiui, skanios arbatos. O kartais tiesiog ant eglutės pakabiname kokį nors angeliuką, lėktuvėlį, kuriuos jis kolekcionuoja. Tačiau turbūt tas smulkmenas ant eglutės ir pamiršta.

Mamai pernai nupirkome Andriaus Mamontovo kompaktinę plokštelę, kurios ji norėjo. Giminaitėms dovanoju praktiškus buities daiktus – pavyzdžiui, vaflinę, jaunoms pusseserėms – papuošalus, kosmetiką, kremus, vyrams išrenku kvepalus, kaklaraištį, gražų megztinį.

Dainininkė Aistė Pilvelytė: tik simbolinės dovanos

Draugams perku simbolines dovanas, kad parodyčiau, jog apie juos galvoju. Labai mėgstu dovanoti angeliukus, taip pat knygas, gražius daiktus namams, pavyzdžiui, žvakides.

Dukterėčiai padovanosiu didžiulį meškiną. Tėvus stengiuosi pamaloninti kuponais grožio ir sveikatos procedūroms – masažui, veido kaukėms.