Nors trumpalaikės obligacijos šiek tiek ir sustiprėjo, Europos įmonių akcijų kainos pasileido kūlversčiais žemyn, o "Dow Jones Euro Stoxx 50" indeksas biržų prekybos sesijos pradžioje jau buvo nukritęs 6 procentais.

Daugiau nei 20 procentų nuo metų pradžios sumažėjęs "DJ Euro Stoxx 50" indeksas rodo pasaulio akcijų rinkas išgyvenant niūrų laikotarpį. "WorldCom" prisipažinimas dėl 3,9 milijardo dolerių klaidos jo išlaidų apskaitoje pasirodė iškart po pranešimo apie pozicijas prarandantį JAV vartojimo indeksą, kuris paskatino eurą šoktelėti iki kritinės 99 JAV centų už eurą ribos.

Rinkoms sunerimus dėl dar vieno "Enron" tipo skandalo ir JAV ūkio perspektyvų, ekspertai teigia esą įsitikinę, jog euro kilimas JAV dolerio atžvilgiu trečiadienį padidino viltį, kad vieninga Europos valiuta per kelias kitas dienas perkops pariteto su doleriu liniją.

Per tris paskutinius mėnesius doleris euro atžvilgiu prarado 11 centų, o toks spartus euro stiprėjimas sužadino ekonomistų susirūpinimą dėl jo poveikio Europos eksportui, kuris kol kas lieka pagrindine varomąja ūkio atsigavimo jėga.

Susinervinę dėl pranešimo apie "WorldCom" ir šios žinios poveikį Volstritui investuotojai pagrindinėse Europos akcijų biržose Londone, Frankfurte, Paryžiuje ir Šveicarijoje, atrodo, spustelėjo panikos mygtuką dar iki Niujorko akcijų biržos darbo pradžios trečiadienį. Pirmiausia per rytinę sesiją nukrito moderniųjų technologijų bendrovių akcijų kaina.

"Lyderės" pozicija čia priklausė mobiliųjų telefonų gamintojai iš Suomijos "Nokia Oyj" - jos vertybiniai popieriai atpigo net 9 procentais. Ja pasekė "Vodafone Group PLC" bei "Deutsche Telekom AG" akcijos. Jos atpigo 8 procentais.

Europos telefoninės įrangos gamintojos "Alcatel" vertybiniai popieriai prarado 16 procentų buvusios kainos.

Analitikai mano, kad pastarieji įvykiai rodo, jog moderniųjų technologijų bendrovių akcijoms vargu ar teks pagrindinis vaidmuo rinkos atsigavimo scenarijuje. "Jos palaidotos po vandeniu daugeliui metų į priekį", - mano Europos įmonių vertybinių popierių ekspertai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją