Taip premjeras reagavo į spaudoje investicijų bendrovės "Hermis Capital" atstovo išsakytus teiginius, jog dar nesibaigus konkursui pastarasis iš premjero patarėjo sužinojo, kad "Hermis Capital" valdoma įmonė "Geonafta" konkurso nelaimės, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Pasak Vyriausybės pranešimo, premjero patarėjas Saulius Spėčius iš tiesų kalbėjosi su "Hermis Capital" atstovu pastarojo iniciatyva. Pokalbis vyko apie Vyriausybei ir "Geonaftai" solidariai tarptautinių prekybos rūmų arbitražo priteistą sumokėti sumą Švedijos bendrovei "Svenska Petroleum Exploration".

Pranešime nurodyta, kad taikų šios skolos apmokėjimą "Hermis Capital" atstovas siūlė susieti su konkurso baigtimi.

Premjero patarėjas, pasak Vyriausybės pranešimo, patikino, kad tai visiškai skirtingi klausimai, jų negalima sieti tarpusavyje ir taip laimėti konkurso tikrai nebus galima.

"Hermis Capital" atstovas arba nesuprato, kas jam buvo pasakyta, arba sąmoningai klaidina visuomenę, norėdamas mesti šešėlį ir ministro pirmininko aplinkai ir Vyriausybei", - teigiama pareiškime.

"Hermis Capital" direktorius Darius Janulevičius BNS sakė, kad konkurso klausimas buvo aptariamas kalbant apie tarptautinio arbitražo Kopenhagoje "Geonaftai" ir Vyriausybei priteistą 16,5 mln. JAV dolerių kompensaciją Švedijos įmonei "Svenska".

"Tai buvo viena iš pokalbio detalių. Naftos gavybos konkursas yra ne Vyriausybės, prieš kurią nesame nusiteikę, o Geologijos tarnybos kompetencija. Mes teisybę dėl konkurso rezultatų ketiname aiškintis teisme", - sakė jis.

Premjeras dėl konkurso skaidrumo nutarė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Dienraštis "Lietuvos rytas" trečiadienį rašė, jog su dujų importo bei įvairius energetikos projektus įgyvendinančios bendrovės "Dujotekana" prezidentu Rimandu Stoniu siejama niekam nežinoma bendrovė "LL investicijos" laimėjo skelbtą naftos žvalgybos bei gavybos konkursą.

"Premjero patarėjas mums iš anksto pareiškė, kad pralaimėsime. Neturime abejonių, jog nugalėjo R.Stonio ryšiai", - sakė "Hermis Capital" direktorius Darius Janulevičius.

Antrąją vietą užėmusi "Geonafta" ketina pateikti ieškinį teismui, kuriuo ginčytų konkurso komisijos sprendimą.

Pasak dienraščio, naftininkų sluoksniuose kalbama, kad "LL investicijų" sėkmę nulėmė Rusijos galiūnės "Gazprom" vietininku Lietuvoje vadinamo R.Stonio ryšiai su Aplinkos ministerijos sekretoriumi Aleksandru Spruogiu bei Geologijos tarnybos viršininku Juozu Mockevičiumi.

"LL investicijas" įsteigė "Fertila", turinti vienintelį akcininką. Tai - žinomas verslininkas Vidūnas Mekšrūnas, kartu su R.Stoniu kadaise privatizavęs "Geonaftą".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją