Šiuo metu ieškoma būdų, kaip apsaugoti vartotojus nuo tiesioginio sąlyčio su žmogaus sveikatai ir aplinkai ypač žalingu cementu, viename kilograme turinčiu daugiau nei 2 miligramus šešiavalenčio chromo.

„Norėdami apsaugoti vartotojus nuo cemento ir jo mišinių, kuriuose chromas viršija nustatytą ribą, poveikio, kartu su Sveikatos ir Aplinkos apsaugos ministerijomis planuojame patikslinti ir sukonkretinti cemento pakavimo ir mišinių naudojimo taisykles“, - teigė Ūkio ministerijos pramonės ir verslo departamento gaminių techninio reglamentavimo skyriaus vedėjas Vitalius Skaržinskas.

Pasak jo, tai būtų geras pagrindas Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai optimaliai atlikti cemento rinkos priežiūrą.

Šiuo metu galiojanti Europos Sąjungos (ES) direktyva ir nacionalinė higienos norma nustato, kad cementas, kuriame šešiavalenčio chromo kiekis viename kilograme didesnis nei 2 miligramai, turėtų būti naudojamas tik uždarose sistemose, kuriose jis neturi sąlyčio su žmonėmis ir aplinka.

Kitais atvejais, turi būti naudojamas cementas, kuriame yra žalingą chromo poveikį mažinančių medžiagų.

Apie 80 proc. viso Lietuvos rinkoje esančio cemento pagamina bendrovė „Akmenės cementas“, o 20 proc. yra importuojama iš ES ir trečiųjų šalių.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją