Vildamiesi paskutinį šių metų vakarą praleisti taip, kaip šauna į galvą, ir ten, kur geidžia širdis, dalis gyventojų bent jau linksmybių vieta pradėjo rūpintis prieš keletą savaičių ar dar anksčiau. Kai kurie net yra sumokėję už kaimo turizmo sodybas ar įsigiję bilietus į šventinius koncertus. Nedidelį pasirinkimą turi ir bendrovės, dar neužsakiusios šventinio vakaro savo darbuotojams.

Tie, kurie Naujuosius metus panūdo sutikti toli nuo Lietuvos, neretai elgiasi priešingai. Sužinoję, kad už viešnagę egzotiškame krašte teks pakloti kelis ar keliolika tūkstančių litų, keliautojai nusprendžia palaukti paskutinės minutės pasiūlymo ar nuolaidų akcijos. O tuomet prasideda kautynės dėl paskutinės vietos lėktuve.

Tačiau esama ir tokių viešbučių bei klubų, kurie tebesvarsto, ar verta rengti šventinę programą, todėl delsia priimti užsakymus. Anot verslininkų, naujametiniai renginiai pareikalauja didesnių išlaidų, todėl dideli pelno po gruodžio 31-osios vakaro nesitiki.

DELFI skaitytojų apklausa parodė, kad beveik pusė iš jų dar nėra suplanavę Naujųjų metų vakaro. Maždaug trečdalis ketina švęsti namuose, kas septintas – pas draugus ar giminaičius. Tik po kelis procentus žada keliauti, linksmintis klube, kavinėje ar restorane arba kaimo turizmo sodyboje. Kai kuriems tą naktį teks dirbti.

Naujieji kaimo sodyboje – be ekstremalių pramogų

Vis madingiau tampa Naujuosius metus sutikti atokiai nuo miesto šurmulio – kaimo turizmo sodyboje miške, ant ežero ar upės kranto. Iš viso tokių sodybų Lietuvoje registruota per 500, žiemą, taigi ir naktį iš gruodžio 31-osios į sausio 1-ąją svečius priima beveik trečdalis iš jų.

Prieš keletą dienų paskambinus į keletą kaimo turizmo sodybų, vos vienos šeimininkai sutiko priimti gruodžio 31-osios vakarą. Molėtų rajone, Labanoro girioje, prie Bebrusų ežero esančio viešbučio „Belvilis“ darbuotoja pasiūlė vadinamąjį romantinį namelį. Naujametė naktis dviejų aukštų namelyje su židiniu ir burbuline vonia kainuotų 675 litus. Paprastai namelis esą atsieina 450 litų. Pasak darbuotojos, visi kiti kambariai jau senokai rezervuoti – skambučiai dėl Naujųjų metų sutikimo prasideda rugsėjį.

Tuo tarpu Penkininkų kaime netoli Trakų esanti Antanaitytės sodyba, kuri 1997 metais buvo pripažinta gražiausia Lietuvoje, paskutinei metų nakčiai jau rezervuota. Svečių čia bus ir gruodžio 29-osios vakarą. Norintieji dvidešimties vietų sodybą su garine pirtimi gali užsisakyti nebent gruodžio 30-ajai – tai kainuos 550 litų.

Naujametė naktis kaimo turizmo sodyboje kainuoja keliasdešimt ar keliais šimtais litų brangiau nei paprastai. Kaina dažniausiai būna sutartinė ir priklauso nuo užsakomų paslaugų bei pramogų. Tačiau, kaip DELFI tikino Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė, didelio pelno metų pabaigos šventės neatneša. Mat papildomai sumokėti pinigai išleidžiami iliuminacijoms, kitiems papuošimams, gausesnėms vaišėms, pramogoms. Be to, sodybos dažnai užsakomos ne kelioms valandoms, o visai nakčiai ar parai.

„Tačiau jei klientai verti dėmesio, nėra jokių problemų nuleisti kainą. Šeimininkai būna linkę derėtis“, - tvirtino pašnekovė.

Anot jos, sodyba per Naujuosius metus paprastai išnuomojama vienai šeimai ar kompanijai. Į sodybas su daugiau pastatų kelios kompanijos įsileidžiamos tik jei atstumai tarp namelių pakankamai dideli. Taip norima išvengti konfliktų tarp įsilinksminusių kompanijų.

Dėl šios priežasties šeimininkai vengia siūlyti ekstremalias pramogas – dažniausiai apsiribojama pasivažinėjimu rogėmis, karšto vyno taure tarp apsnigtų medžių, vidury miško augančios eglės puošimu, maudynėmis kubile. Tačiau miestiečiams esą ir tai yra pakankamai egzotiška.

Sutikti Naujuosius gamtoje, R. Sirusienės teigimu, dažniau pageidauja ramesnio būdo žmonės, šventinę naktį galintys apsieiti be triukšmingų linksmybių.

Bilietų į koncertą Filharmonijoje jau nebėra

Kurortų viešbučių siūlomos pramogos lietuvius kol kas vilioja mažiau, tačiau ir kai kuriuose gauti kambarį jau tapo sudėtinga. Štai vieno Nidos viešbučio darbuotojas paprašė atsiųsti paraišką elektroniniu paštu, tačiau kambario tvirtai nepažadėjo. Nakvynė dviem žmonėms per Naujuosius čia kainuotų 200 litų – brangiau nei šiaip ne sezono metu, tačiau 60 litų pigiau nei vasarą.

Tuo tarpu Juodkrantėje esančių poilsio namų vadovybė svarsto prašymą gruodžio 31-sios nakčiai išnuomoti visą pastatą, todėl prašymų rezervuoti pavienius kambarius dar nepriima. Beje, kai kurios kaimo turizmo sodybos užsakymus Naujųjų metų vakarui taip pat žada pradėti registruoti gruodį.

Gerokai daugiau išlaidų pareikalautų 2007-ųjų sutikimas prabangiame Palangos viešbutyje „Vanagupė“, galbūt todėl dar neužsakytos visos vietos. Šį renginį ves aktorius Ramūnas Rudokas, gros grupė ,,Studija“, šoks sportinių šokių ansamblio „Žuvėdra“ pora, vyks šokių pamoka, speciali programa vaikams. Svečiams žadamas gurmaniškas meniu, o pirmąjį kitų metų rytą – ne tik pusryčiai, bet ir taurė šampano. Porai šios linksmybės kainuos 1299 litus, tačiau kol kas taikoma nuolaida.

Vilniaus gyvos muzikos klube „Tamsta“ per Naujuosius, be tai progai privalomų atrakcijų, planuojamas grupės „Saulės kliošas“ koncertas. Kaip DELFI sakė klubo renginių vadybininkas Domas Staniulis, 80-150 litų (kelis kartus nei į daugumą kitų renginių) kainuojančių bilietų sparčiai mažėja.

Klasikinės muzikos mėgėjai koncerte neretai apsilanko ir Naujųjų metų vakarą, prieš sėsdami prie šventinio stalo. Vilniuje šią gruodžio 31-ąją vyks bent keli klasikinės muzikos koncertai. Bilietai į šiuos renginius kainuoja 25-50 litų ir jų kol kas yra. Į Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro dirigento Juozo Domarko 70-mečio sukakčiai skirto ciklo baigiamąjį koncertą Filharmonijoje, kur taip pat pasirodys Nacionalinio operos ir baleto teatro solistai, bilietų jau nebeliko.

Vietų liko tik lėktuvuose į Egiptą

Turintys storesnę piniginę ir trokštantys dar nepatirtų įspūdžių, vasariškos šilumos ar tiesiog poilsio lietuviai metų sandūroje renkasi keliones į užsienį, dažniausiai – į Pietų arba egzotiškus kraštus. Nuo Kubos ir Meksikos iki Tailando ir Balio salos, nuo Austrijos Alpių iki Egipto piramidžių – taip trumpai būtų galima apibrėžti keliautojų naujametinius maršrutus. Sibiras, vasarą traukiantis ekstremalių pojūčių mėgėjus, ir posovietinio bloko šalys, prieinamos gaunantiems kuklesnes pajamas žiemą turistų nedomina.

Kelionių agentūros „West Express“ darbuotoja, paprašyta surasti kelionę Naujųjų metų laikotarpiui, pasiūlė populiarius Egipto kurortus ir slidinėjimą Austrijoje. Tiesa, gruodžio 30 dienai buvo likęs vos vienas kelialapis į Alpes. Kelionę į Hurgadą ar Šarm al Šeichą dar galima užsisakyti – lietuviams priimtinesnės šių kelialapių kainos, todėl į Egiptą lėktuvai skrenda kur kas dažniau. „Tailandas, Seišeliai, Balis, Šri Lanka, Meksika, Kuba – žmonės renkasi pačius įvairiausius maršrutus, bet dar prieš mėnesį viskas buvo užsakyta. Viešbutį gal dar būtų galima rasti, bet lėktuvai perpildyti“, - DELFI sakė kelionių agentūros atstovė.

Pasak jos, lietuvių mėgstamoje Gran Kanarijoje taip pat rezervuoti visi viešbučiai. Klientų neatbaido net dėl švenčių gerokai pašokanti kaina. Pavyzdžiui, savaitės kelionė į Gran Kanariją keturių asmenų šeimai, gyvenant 3 žvaigždučių viešbutyje, per Naujuosius metus atsieina net 12 600 litų. 2 žvaigždučių viešbutis išlaidas „sumažintų“ iki 8 tūkst. litų. Atostogos Egipte tuo pačiu metu atsieina maždaug perpus pigiau. Turizmo sezono pradžioje ar pabaigoje kelialapiai atpinga keliais šimtais litų.

„West Express“ darbuotojos teigimu, naujametines keliones pradedant planuoti bent rugsėjį, galima būti ne tik tikram dėl vietos lėktuve ir viešbutyje, bet ir šiek tiek sutaupyti. Tačiau lietuviai yra linkę laukti paskutinės minutės, kol kelialapiai atpigs, arba specialių nuolaidų akcijų. „O dabar jau pradeda vaikytis – beveik aukcionas“, - juokėsi DELFI pašnekovė.

Anot jos, paprastai kelionių agentūra užsako skrydį, viešbutį, išpildo kai kuriuos kitus pageidavimus, o Naujųjų metų nakties pramogomis turistai paprastai rūpinasi patys. Kartais jų pasirinkti viešbučiai siūlo specialias šventines programas. Maždaug 7 iš 10 šios agentūros klientų į užsienį net per Naujuojus vyksta tiesiog pailsėti. Tuo tarpu jaunesni keliautojai didesnį dėmesį skiria ne viešbučiams, o tam, ką gali pamatyti.

Į užsienį sutikti Naujųjų metų paprastai vyksta 30-50 metų, daugiau nei vidutines pajamas gaunantys žmonės. Neretai jie keliauja su šeimomis (vaikais, anūkais) ar nemažomis draugų kompanijomis.

„TEZ tour“ rinkodaros vadovės Aušros Girdžiojauskaitės teigimu, kasmet vis daugiau lietuvių Kalėdas ir Naujuosius metus švenčia užsienyje. Tačiau dabar kelionių į Tenerifę, Gran Kanariją, Tailandą, Kubą tarpušvenčiui jau nebėra. Už savaitę Kanaruose per Naujuosius keliautojai moka nuo 2,2 tūkst. iki 8 tūkst. litų, dvi savaites Tailande – šiek tiek per 5,5 tūkst. litų, 9 dienas Kuboje – nuo 7,5 tūkst. litų.

Kai kur turistų laukia papildomos išlaidos, pavyzdžiui, mokestis už šventinę vakarienę. Už ją 2 žvaigždučių viešbutyje Gran Kanarijoje teks pakloti po 190 litų, Egipte – 100-400 litų.

Už vakarą paklos šimtus tūkstančių litų

„Klientams ir darbuotojams rengiamos Kalėdų-Naujųjų metų šventės prasidės lapkričio pabaigoje ir truks iki rusiškų Kalėdų – sausio 6-osios. Mūsų užsakovai joms išleis nuo 20 tūkst. iki kelių šimtų tūkstančių litų“, - DELFI teigė renginių organizavimo agentūros „Saldo grupė“ kūrybos direktorius Robertas Aleksaitis.

Didysis renginių organizavimo darbymetis šiai įmonei prasidėjo jau rugsėjį, tad pagrindiniai konkursai seniai praėję. Anot R. Aleksaičio, vėliausiai kalėdinėmis šventėmis rūpinasi mažos įmonės, joms siūlomi standartiniai scenarijai iš anksčiau sukurtų.

Po aktorystės studijų kurį laiką „Keistuolių teatre“ dirbęs agentūros kūrybos vadovas yra tradicijų šalininkas – mano, kad per Naujuosius turi būti Kalėdų senelis, papuošta eglutė. „Kažkuriais metais Kaune apvertė eglutę ir kas iš to? Nieko modernaus, tiesiog sugriovė vaikams šventės iliuziją. Sugriauti labai paprasta – sunku atstatyti“, - komentavo R. Aleksaitis.

Paklaustas apie šių metų didžiųjų švenčių tendencijas, pašnekovas pripažino, kad Lietuvoje, palyginti su Amerika ir kitais kraštai, mados daug įvairesnės: „Ten persirengia visi raudonai arba žaliai ir viskas. O čia užsisako originalių programų. Kartais galvoju: galas žino, ar to superoriginalumo tokioms šventėms reikia.“

Vis dėlto šių metų palydėtuvėms agentūra sukūrė kelis visiškai unikalius scenarijus, tik R. Aleksaitis nenorėjo apie tai viešai kalbėti: „Koks originalumas, jei visos agentūros nusižiūrės?“ Tradiciškai, bendra tai, kad biuruose sėdintys žmonės ir jų klientai per Naujuosius metus norės kaip reikiant pasilinksminti ir būtinai pašokti.

Studijų metais Kalėdų seneliu dirbusiam aktoriui įstrigę ir visiškai kitokie Naujieji. „Pirmas mano seneliavimas buvo Santariškių ligoninės sunkiuosiuose skyriuose. Tada supratau, kokia didi Kalėdų senelio misija, nes eidavom pas tuos vaikučius, kurie po kelių dienų mirs, - pasakojo R. Aleksaitis. - Suprasdavai, kad ir tam vaikui, ir mamai, kuri jo neteks, esi paskutinis senelis. Galima sakyti, iki Naujųjų taip ir neatsigaudavai – niekaip tie vaizdai neiškrisdavo. Bet kitais metais net nekildavo mintis atsisakyti, neiti.“

Kalėdų seneliai šoks striptizą

„Šiemet didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose – dirbs apie 10 Nacionalinės Kalėdų senelių agentūros senelių. Ne tik dalins dovanas, linksmins vaikus, bet ir už solidų mokestį šoks striptizą.

Kitose šalyse galima užsisakyti, kad senelis įlįstų per kaminą, langą. DELFI pasidomėjus, ar pas mus bus teikiama tokia paslauga ir kiek kainuos, agentūros marketingo vadovas Eimantas Juknevičius, sakė, kad priklausomai nuo to, kuriame aukšte butas ir lango dydžio.

„Vaikams iškviesti Kalėdų senelį atsieis nuo 250 iki 500 litų, tačiau būna renginių, į kuriuos kviečiamo Kalėdų Senelio kaina – ir tūkstantis“, - sakė E. Juknevičius.

Daugiausia metų sandūros šventėms besirengiančių agentūros „senelių“ - 24-25 metų aktoriai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, tačiau yra ir 50-mečių. Pavyzdžiui, vienas – kazino darbuotojas.

E. Juknevičiaus nuomone, Lietuvoje Kalėdų seneliai dirba gana profesionaliai. Būna atvejų, kad per pačią švenčių karštinę nespėja atlikti visų užsakymų ir tai - didžiausia problema, bet labai didelių nusiskundimų jam neteko girdėti.

„Per „pikines“ dienas stengiamės, kad seneliai važiuotų ne daugiau kaip į 3 vietas. Tai – optimalus renginių skaičius vienam Kalėdų Seneliui“, - sakė agentūros marketingo vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją