Tai numatyta birželio pradžioje Europos Sąjungos Ministrų Tarybos priimtame reglamente dėl TAS taikymo ES, teigiama verslo konsultacijų bendrovės "PricewaterhouseCoopers" išplatintame pranešime.

Lietuva tikisi ES nare tapti nuo 2004-ųjų, todėl šis reikalavimas tikriausiai bus taikomas ir Lietuvos akcinėms bendrovėms.

"Reikalavimas ES šalyse naudoti TAS jau įteisintas. Atsižvelgdamos į būsimą Lietuvos narystę ES, bendrovės turėtų pradėti planuoti TAS diegimą finansinėms ataskaitoms rengti. Pirmas žingsnis galėtų būti įvertinti, kokią įtaką TAS turės pelnui, turtui ir kitiems pagrindiniams finansiniams rezultatams", - sakė "PricewaterhouseCoopers" audito ir apskaitos paslaugų partneris Chrisas Butleris.

Pasak jo, tinkamai įdiegus TAS, naudos iš to turės visi - tiek bendrovės, tiek investuotojai, nes sumažės kapitalo sąnaudos, bus teikiama geresnė informacija strateginių sprendimų priėmimui, padidės pateikiamų duomenų palyginamumas ir skaidrumas.

Reglamentas dėl TAS taikymo yra didžiausias pokytis Europos finansų apskaitos srityje per pastaruosius 30 metų. Jis turėtų padėti ES tapti pirmuoju regionu pasaulyje, turinčiu vienodus apskaitos standartus.

Šis svarbus žingsnis padidins bendrovių teikiamos informacijos skaidrumą ir suteiks postūmį ES kuriant bendrą Europos kapitalo rinką, teigia "PricewaterhouseCoopers".

Nuo 2005 metų investuotojai, analitikai ir kiti galės priimti sprendimus, remdamiesi ES šalių bendrovių pateikiama aukštos kokybės informacija, kurią kaip niekada anksčiau bus galima tiesiogiai palyginti su informacija, pateikiama visoje ES.

Informaciją bus galima palyginti ir su kitų, ne ES šalių bendrovių, rengiančių finansines ataskaitas pagal TAS, informacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją