Ieškinio nagrinėjimas truks iki birželio 20-osios, o galutinis arbitražo sprendimas galėtų būti priimtas šių metų rudenį.

Lietuvos Vyriausybei teisme atstovaus Valstybės turto fondo (VTF) pasamdytas Austrijos advokatas Eugenas Albiusas, Lietuvos advokatas Algis Krušna bei VTF vyresnysis teisininkas Vilius Bernatonis, "Geonaftai" - tarptautinės advokatų kontoros "Clifford Chance" teisininkai.

"Svenska Petroleum", valdanti 50 proc. naftos gavybos įmonės "Genčių nafta" akcijų, kaltina Lietuvos pusę, kad ši nesilaikė "Genčių naftos" steigimo sutarties, pagal kurią Kretingos ir Nausėdžio naftos telkinius kita bendrovės akcininkė "Geonafta" galėjo naudoti kartu su "Genčių nafta".

Tokios teisės negavę švedai dabar, pasak spaudos, reikalauja 60 mln. JAV dolerių (apie 222 mln. litų) kompensacijos.

V.Bernatonis BNS sakė, kad ieškinys yra labai sudėtingas, jis keitėsi jau keturis kartus.

"Geonaftos" nuomone, "Genčių nafta" galėjo naudoti Kretingos ir Nausėdžio telkinius tik pasirašius naują sutartį, tačiau susitarimas nebuvo pasiektas. Be to, "Geonafta" kaltina "Svenska Petroleum" nesilaikius sutarties ir negrąžinus "Geonaftai" 1,6 mln. JAV dolerių (apie 6 mln. litų) paskolos.

Tuo tarpu "Svenska Petroleum" mano, kad jos galimybės laimėti bylą yra labai didelės. Pasak bendrovės atstovų, paskelbus arbitražo sprendimą švedai spręs, ar pasitraukti iš Lietuvos, ar toliau čia investuoti.

"Genčių nafta" buvo įsteigta 1993 metų balandžio mėnesį, jos įstatinį kapitalą lygiomis dalimis - po 50 proc. - pasidalijo "Svenska Petroleum" ir tuomet valstybės valdoma "Geonafta", kuri dabar jau yra privačiose rankose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją