Valdininkai sutinka, kad registrų centro įvertinimai ne visada atitinka realias rinkos kainas, tačiau gyventojams tegali pasiūlyti bylinėtis, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Kauno savivaldybės duomenimis, Žaliakalnyje ar miesto centre grąžintiname name, vidutinio dydžio bute, gyvenantys nuomininkai gali tikėtis gauti maždaug 150 tūkst. Lt kompensaciją. Nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, dauguma klientų nepatenkinti registrų centro įvertinimu – už tokią sumą jie gali nusipirkti 2 kambarių butą miegamuosiuose rajonuose, senos statybos namuose.

Didesnes kompensacijas esą gavo centre ir senamiestyje gyvenę nuomininkai, labiau nuskriausti – prestižinio Žaliakalnio rajono gyventojai, kuriame daugelis namų mediniai ir laukiantys remonto.

„Jei Žaliakalnyje yra medinis namas, tai pagal registrų centro įvertinimą tai yra labai nedidelė suma, už kurią jis išgali nusipirkti nebent kokiame pigiame Vilijampolės rajone su dalinėmis komunikacijomis. Tai reiškia, kad gyvenimo sąlygos žymiai pablogėja“, – teigia Eglė Norkienė, „Ober House“ Kauno biuro Gyvenamojo departamento vadovė.

„Žmonės gal yra pripratę prie tos gyvenamosios vietos, kaip centras ar Žaliakalnis. Žaliakalnyje iš viso pasiūlos nėra, tik sena statyba. Naujos statybos nekilnotąjį turtą įsigyti labai brangu, bet senesnės statybos – visiškai įmanoma“, – mano n ekilnojamojo turto agentūros „Nidulus“ generalinis direktorius Gytis Januška.

Nenorintys tokių butų esą ieško brangesnių, geresniuose rajonuose, o kainų skirtumą dažniausiai sumoka paskolas paėmę buvusių nuomininkų vaikai. Nepatenkintiems registrų centro įkainojimu nuomininkams savivaldybė siūlo kreiptis į teismą.

„Žmonėms, kurie galvoja, kad jų turtas yra negerai įvertintas, yra palikta tiktai viena galimybė – kreiptis į teismą. Kai kas bando ta galimybe panaudoti, bet tai yra pačių žmonių reikalas, savivaldybė negali įtakoti“, – tvirtina Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

Savivaldybės duomenimis, kompensacijas pinigais už butus pasirinko maždaug trečdalis visų nuomininkų. Didžiajai daliai jau pervesta į sąskaitas apie 30 mln. Lt.