Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis teigė, jog šiemet ūkininkai pristatė apie 30 populiariausių Lietuvoje auginamų braškių veislių. Tarp olandiškų, daniškų, lenkiškų, rusiškų, vokiškų uogų veislių buvo galima įsigyti ir naujausių lietuviškų braškių veislių daigų, gauti visą būtiniausią informaciją apie šių vasaros pradžios uogų auginimą.

Į renginį buvo kviesti dalyvauti visi braškių augintojai, turintys grynaveislius braškių daigynus.

"Braškių augintojai į šios dienos renginius susirenka ne tik parodyti savo užauginto derliaus, bet ir aptarti aktualias problemas", - akcentavo draugijos vadovas. Šiais metais pagrindinės braškininkų bėdos - šalna ir sausra. Kai kuriuose šalies rajonuose lietaus nebuvo 46 dienas. Dėl nepalankių oro sąlygų nemažai braškių augintojų neteko trečdalio, kiti - net pusės derliaus.

Prognozuojama, jog šiemet dėl itin sauso pavasario bei vasaros pradžios braškių derlius bus perpus mažesnis nei pernai. Todėl dabartinė uogų kaina - apie 2,5 lito už kilogramą - artimiausiu metu turėtų kilti. Praėjusiais metais kilogramą braškių buvo galima nusipirkti už pusantro lito.

Nuo klimato pokyčių braškynus gali apsaugoti įrenginiai, kurie ūkininkams buvo pristatyti renginio metu. Naujausi technologiniai dirbtinio rūko įrengimai apsaugo uogas nuo šalnų, o modernios laistymo sistemos palaiko dirvožemyje drėgmę.

"Braškių dienos" dalyviai seminaruose taip pat aptarė aktualias rinkos apsaugos problemas. Anot V.Juodsnukio, šalies braškių augintojai gali patenkinti visus vidaus rinkos poreikius. Didžiausią susirūpinimą ūkininkams kelia iš Lenkijos įvežamos braškės, kurios yra labiau chemiškai apdorotos nei užaugintos Lietuvoje.

Mūsų šalies ūkininkai galėtų eksportuoti užaugintą produkciją į kaimynines Baltijos bei Skandinavijos valstybes. Pastarosiose braškių rinka patenkinama vos 40 proc. Eksporto galimybės palankios Lietuvos braškininkams, nes Skandinavijos šalyse vieno braškių kilogramo savikaina siekia 10 litų, tuo tarpu mūsų šalyje - apie 2 litus.

Lietuvos braškių augintojų draugija šiuo metu vienija 400 narių, kurie iš viso braškes augina daugiau kaip 2 tūkst. ha plote.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją