Tokie nuostoliai gauti įvertinus tai, kiek Lietuva būtu galėjusi sukurti papildomo produkto, jei elektrinė veiktų dar 20 metų.

32 mlrd. litų - beveik devynių mėnesių Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP). Naujausias tyrimas parodė, kad likusi be jėgainės Lietuva kasmet praras apie 1 proc. BVP prieaugio.

Tokias prognozuojamas pasekmes šalies ūkiui atskleidė Lietuvos banko Pinigų politikos departamento direktoriaus Raimondo Kuodžio atliktas Ignalinos AE uždarymo makroekonominių pasekmių tyrimas.

"Kiekviena iš Statistikos departamento sąrašų dingusi įmonė mažina šalies sukuriamą BVP. Taip pat ūkį paveiks ir Ignalinos AE uždarymas, bet šio įvykio poveikis ekonomikai bus itin reikšmingas", - sakė R.Kuodis.

Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius, vadovaujantis bendrai Lietuvos ir Europos Komisijos energetikos darbo grupei, pripažino, kad R.Kuodžio atliktas tyrimas yra pirmasis bandymas plačiau įvertinti jėgainės uždarymo pasekmes ekonomikai.

Galimus Lietuvos makroekonomikos nuostolius dėl elektrinės uždarymo skaičiavo ir Švedijos specialistai, kurių išvadose buvo minima 18 mlrd. litų, kurios šalis neteks per 10 metų.

Akademikas Eduardas Vilkas patvirtino, kad uždarius Ignalinos AE Lietuvos ekonomika patirs šoką. Tačiau jis linkęs prognozuojamus praradimus ir sumas vertinti atsargiai.

"Tie milijardai litų išsidėsto per 20 metų, tad galima sakyti, kas suma nėra skaudi. Juolab nežinia, ar išties patirsime tiek nuostolių", - sakė jis.

Pats R.Kuodis teigė abejojąs, ar ši suma galėtų būti naudojama derybose su ES dėl kompensacijų. Anot jo, ES tikriausiai padengs dalį fiziniam uždarymui reikalingų lėšų, o makroekonominiai šalies nuostoliai nebus kompensuojami.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją