Pasak kavinės „Kybynlar“ administratorės Julijos Lychinos, labai džiugu, kad šiemet kavinėje apsilankė dar daugiau turistų ir daugiau užsieniečių. Iš jų daugiausia buvo vokiečių, amerikiečių ir, kaip visada, lenkų. „Palyginti su praėjusiais metais, lankytojų buvo žymiai daugiau, - sakė J.Lychina. – Sunku būtų pasakyti, kiek daugiau, tačiau manau, kad maždaug 30 proc. šiemet tikrai padaugėjo“.

Anot J.Lychinos, šiek tiek buvo turistų iš Prancūzijos, Airijos, daug mažiau – svečių iš arabų šalių. „Manau, kad arabų mažai lankosi dėl to, kad apskritai trūksta Baltijos šalių reklamos. O gal priežastis ta, kad arabams čia klimatas netinka, gal jiems per šalta“, - sakė „Kybynlar“ administratorė.

Vis geryn

„Apie šį sezoną galiu pasakyti, kad kuo tolyn – tuo geryn. Kasmet turistų Trakuose vis daugėja“, - sakė kavinės „Markizas“ savininkas Vytautas Markevičius. Jo manymu, kavinių Trakuose yra nemažai, ir tai – sveikintinas dalykas.

Anot V.Markevičiaus, bendras bene visų Trakų kavinių bruožas – kibinai. Iš užsienio ar kitų Lietuvos miestų atvykę lankytojai visuomet pasiteirauja, ar kavinėje yra kibinų.

„Palyginti su praėjusiais metais, lankytojų padaugėjo, maždaug 10 – 20 proc., ir tai, manyčiau, nemažai. Apyvarta didėja kasmet – dėl to, kad ir lankytojų daugiau, ir jie daugiau kavinėje išleidžia. Šią vasarą „Markize“ lankytojų, sakyčiau, buvo siaubingai daug. Pakrante buvo sunku praeiti“, - sakė kavinės savininkas.

Normalus sezonas

Kavinės „Kiubėtė“ savininkės Ingridos Špakovskos manymu, ši vasara ir turistinis sezonas praėjo normaliai.

„Manau, kad ne tik kavinei „Kiubėtė“ sezonas buvo normalus, bet ir kitoms Trakų kavinėms, nors apie jas ir negaliu spręsti, - sakė I.Špakovska. – Mes klientų šiemet turėjome, nesiskundžiu. Su praėjusiais metais sunku būtų lyginti, nes pernai buvo pirmieji „Kiubėtė“ veiklos metai. Gal tik dėl to ir buvo kiek sunkiau. O palyginti metus galima bus tik tada, kai dirbsime jau kokius penkerius metus. Bet galima pastebėti, kad turistų Trakuose tikrai nemažėja, gal net daugėja“.

Gera pradžia

Anot Karaimų bendruomenės namuose veikiančios kavinės gamybos vadovės Jelenos Špakovskajos, kalbant apie lankytojų kiekį kavinėje galima būtų sakyti, jog gera pradžia – pusė darbo.

„Sezonas buvo neblogas, nors dirbame tik pirmuosius metus, o iki šios vasaros pabaigos praktiškai neturėjome jokios reklamos. Sužinodavo lankytojai apie mus vieni iš kitų. Arba užeidavo tiesiog atsitiktinai, eidami pro šalį“, - sakė J.Špakovskaja.

Dosniausi – skandinavai

„Sezonas buvo tikrai karštas, buvo daug darbo, - sakė „Skaisčio baro“ savininkė Gitana Navakauskienė. – Lankytojų buvo tikrai daugiau nei pernai. Padaugėjo gal dėl to, kad oras buvo geras, gal dėl to, kad žmonės ir uždirba daugiau.

Anot G.Navakauskienės, padaugėjo ir lankytojų užsieniečių. Ypač atvykusių iš Rusijos – Maskvos ar Peterburgo. Užsieniečiai dažniausiai perka kibinus. Kokie lankytojai dosniausi arbatpinigiais? Pasak G.Navakauskienės – skandinavai ir anglai.

Važiuoja ne į kavines

Kaip sakė vengrų restorano „Csarda“ direktorius Darius Katinas, negalima būtų teigti, kad sezonas Trakuose buvo geras ar blogas. „Iš esmės Trakai yra gan specifinis miestas ir nėra subrendęs normaliems restoranams, - sakė D.Katinas. – Trakuose sunku dirbti siekiant kokybės, nes masiniam lankytojui to nereikia“.

Anot D.Katino, Trakai yra savaitgalio miestelis, į kurį atvažiuojantiems turistams kavinės nėra svarbiausias dalykas, jie čia važiuoja ne pavalgyti. Jiems svarbu, kad tik būtų bent kur nors užkąsti.