Kitų metų liepos 1-ąją kiekvieno namo ar buto šeimininkas formaliai taps laisvuoju vartotoju ir turės teisę savo nuožiūra pasirinkti elektros tiekėją pageidaujamam energijos kiekiui už sutartą kainą, ketvirtadienį rašo dienraštis "Kauno diena".

Licencijas, suteikiančias teisę siūlyti savo paslaugas maždaug pusantro milijono potencialių klientų būriui, šiuo metu jau yra įsigijusios 20 bendrovių. Nepaisant to, šios srities ekspertai tvirtina netikintys, kad po minėtos datos elektros energijos rinkoje kas nors pasikeis į gerą.

"Asmeniškai aš abejoju, ar padėtis pastebimai keisis, jei liks tokie paties elektros kainodaros principai, kokie taikomi šiandien. Tiesiog permainoms nėra prielaidų", - sakė bendrovės "Lietuvos energija" departamento direktoriaus pavaduotojas Valdas Jurkevičius.

Anot jo, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) turėtų gana radikaliai pakeisti tarifų formavimo metodiką, aiškiai atskirti mažmeninę rinką, kurioje tarpusavyje prekiauja laisvieji vartotojai ir tiekėjai bei didmeninę elektros rinką, kurioje veikia tiekėjai ir gamintojai.

Pasak "Lietuvos energijos" eksperto, laisvos rinkos startu bus galima laikyti dieną, kai elektros kaina bus struktūrizuota, aiškiai įvardijant, kiek kainuoja energijos transportavimas bei paskirstymas, ir kiek kainuoja pati elektros gamyba.

Šiuo metu taip dirba visi laisvieji vartotojai (išskyrus buitinius), sudarantys atskiras sutartis su elektros gamintojais bei energijos perdavėjais.

"Laisviesiems vartotojams VKEKK reguliuoja tik perdavimo kainą, o gamintoją jie pasirenka patys. Taip ateityje turėtų būti ir su buitiniais vartotojais - kainų komisija elektros energijos tarife išskirtų skirstymo dedamąją, tuomet būtų aišku, kas kiek kainuoja ir ko verti potencialių alternatyvių tiekėjų pasiūlymai. Reguliuojama liktų tik energijos transportavimo kaina", - sakė V.Jurkevičius.

VKEKK interneto svetainėje nurodoma, kad šiuo metu elektros energijos tiekimo sektoriuje licencijas visuomeninio tiekėjo veiklai vykdyti turi 7 įmonės, nepriklausomo tiekėjo licencijas turi 20 įmonių, nepriklausomo tiekėjo veiklą vykdo 5 rinkos dalyviai.

Pagrindiniai visuomeniniai tiekėjai, tiekiantys energiją visiems to pageidaujantiems vartotojams aptarnaujamoje teritorijoje - Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir VST. Nepriklausomi tiekėjai, tiekiantys energiją laisviesiems vartotojams yra Ignalinos AE, Mažeikių elektrinė, "Achema" ir "Akmenės cementas".

Tačiau pagrindinę tiekimo rinkos dalį - maždaug 84 proc. - užima RST ir VST. Nepriklausomas tiekėjas "Mažeikių elektrinė" elektros energiją parduoda vienintelei "Mažeikių naftai". Elektros energijos tiekimo rinkoje veikia tik Lietuvos tiekėjai, užsienio kapitalo įmonės tokios veiklos nevykdo.

Vienas stambiausių Lietuvoje elektros energijos gamintojų - VĮ Ignalinos AE - turi ir nepriklausomo tiekėjo licenciją bei elektros energiją parduoda dviem laisviesiems vartotojams, bet tai nesudaro net 1 proc. nuo bendros šio gamintojo parduodamos elektros energijos šalies rinkai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją