Kaip teigiama AVMI pranešime, skambinusysis nurodė tikslią vietą ir datą, todėl AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai, pasitelkę į pagalbą miesto policijos KPNTT Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnus, patikrino gautą informaciją.

Per patikrinimą įmonėje rasta 1391 litas neapskaitytų grynųjų pinigų, taip pat mokėjimo žiniaraščiai, pagal kuriuos darbuotojams išmokėta 3 tūkst. 81 Lt, jų išėmimas iš kasos nebuvo įformintas kasos išlaidų orderiais. Dėl galimo darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ bei darbo laiko apskaitos pažeidimų įmonėje, turinčioje 32 darbuotojus, pradėtas tyrimas.

Slaptumą garantuoja

Pasak AVMI viršininko pavaduotojo Vido Osipovo, tai jau šešta Panevėžio apskrities įmonė, kurioje bus atliekamas tyrimas. Keturiose įmonėse rasti pažeidimai nagrinėjami teisme.

V.Osipovas informavo, kad dauguma į AVMI akiratį patenkančių firmų veikia Panevėžio mieste. Viena kita registruota Kupiškyje, Rokiškyje. Tarp minėtų šešių įmonių yra užsiimančių prekyba metalais, statybine veikla, drabužių siuvimu ir maisto prekyba.

Viršininko pavaduotojas sveikina vis didėjantį žmonių pasiryžimą kovoti su negerovėmis, nukreiptomis prieš juos pačius ir šalies ekonomiką. Pašnekovas patikina: apie neapskaitytus atlyginimus išdrįsę kalbėti gyventojai gali būti ramūs – duomenys apie juos yra konfidencialūs.

Priklausys nuo tyrimo

Nuo to laiko, kai šių metų birželį ėmė veikti VMI pasitikėjimo telefonas, anot V.Osipovo, AVMI juo gavo 43 įvairius pranešimus apie pažeidimus įmonėse. 95 proc. tų pranešimų buvo apie Panevėžio miesto darbdavių nusižengimus. 70 proc. skambinusiųjų pateikė informaciją būtent apie užmokestį „vokeliuose“.

Perduoti informaciją apie padarytus pažeidimus teismui, pašnekovo tvirtinimu, yra būtinybė ne kiekvienu atveju. Kartais užtenka pasikalbėti su firmos vadovu, perspėti, kad jo veiklą ketinama stebėti. AVMI viršininko pavaduotojas prisiminė atvejų, kai po tokių pokalbių darbuotojų užmokesčiai padidėdavo 25-30, o kartais net 50 proc.

Ar krovinių gabenimo įmonėje užfiksuotas neapskaitytų pinigų mokėjimo faktas pasieks teismą, V.Osipovas sakė negalįs iš anksto prognozuoti. „Kai turėsime daugiau informacijos, spręsime, kokius kontrolės veiksmus taikyti. Gal pasirinksime įmonės stebėjimą, gal organizuosime mokestinį patikrinimą, o gal ir teismui teks perduoti surinktą medžiagą“, – aiškino AVMI pareigūnas.