„Siūlysime pirmus du metus taikyti darbo jėgos judėjimo apribojimą, kadangi bijome, kad iš Rumunijos neplūsteltų pigi darbo jėga, o tai sustabdytų darbo užmokesčio kilimą Lietuvoje“, – DELFI sakė LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas.

Anot jo, didžiuosiuose Rumunijos miestuose darbo užmokestis yra panašus į Lietuvos, o mažesniuose miesteliuose – beveik dvigubai mažesnis.

Tuo tarpu darbo jėgos pliūpsnio iš Bulgarijos profsąjungos nesibaimina, nes „ten vidutinis darbo užmokestis yra panašus į Lietuvos“.

Nuo kitų metų pradžios Rumunijos ir Bulgarijos gyventojams atsivers galimybė laisvai judėti ir apsigyventi Europos Sąjungoje.

Kaip praneša LPSK, tokios pačios pozicijos laikosi ir Latvijos profesinės sąjungos, o estai kol kas dar neapsisprendė.

ES narės pačios turi apsispręsti, ar ribos darbo rinką naujosioms narėms, Lietuva į savo darbo rinką naujųjų narių atstovų gali neįsileisti mažiausiai dvejus metus, norėdama tai daryti dar trejus metus apie savo sprendimą turėtų pranešti Europos Komisijai. O siekiant ribojimą pratęsti dar dvejiems metams tektų įrodyti, kad darbo rinkos atvėrimas neigiamai atsilieptų šalies darbo rinkai.

Preliminariais skaičiavimais Lietuvoje šiuo metu dirba apie 200 rumunų ir bulgarų.

Kaip penktadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis abejoja, ar rumunams bei bulgarams bus kliudoma Lietuvoje ieškoti darbo ir gauti socialines garantijas.

Dauguma naujai priimtų ES šalių neketina riboti darbuotojų judėjimo, tad netaikys ir pereinamojo laikotarpio.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas taip pat sutinka, kad Lietuvos darbo rinka bulgarams ir rumunams būtų atverta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją