Susidomėjo logistikos įmonė

Nuo rytojaus įsigalioja nuomos sutartis, pagal kurią keliasdešimt tūkstančių kvadratinių metrų „Ekrano“ gamyklos patalpos išnuomojamos „Girtekos logistikai“. Naujajam įmonės padaliniui vadovaus buvęs „Ekrano“ kineskopų gamybos cecho viršininkas Julius Lataitis.

Direktoriaus teigimu, naujasis padalinys užsiims įvairių prekių sandėliavimu bei tiekimu į trečiąsias pasaulio šalis. Kokios prekės bus paskirstomos buvusio kineskopų giganto patalpose, J.Lataitis kol kas neatskleidžia. „Dar tik kuriamės“, – kalbėjo direktorius.

Plūsta norintieji dirbti

Šią savaitę „Girtekos logistika“ įdarbino 35 buvusius „ekraniečius“. J.Lataičio teigimu, kolektyvas buvo renkamas į darbą priimant personalo darbuotojus, turinčiuosius darbo sandėliuose patirtį.

„O darbininkai – kas pirmas sužinojo, tas ir užsirašė į kandidatus“, – „Sekundei“ aiškino J.Lataitis. Nuo pirmadienio ką tik priimti darbuotojai vyks dviejų savaičių mokymams į „Girtekos“ centrą Vilniuje.

Pasak direktoriaus, „Girtekos logistika“ ateityje ketina priimti į darbą ir daugiau panevėžiečių. Pastarosiomis dienomis „Ekraną“ užplūdo norintieji įsiregistruoti į dar tik būsimas darbo vietas. „Ekrano“ bankroto administratoriaus Gintaro Gelčio teigimu, įmonė planuoja įdarbinti apie 170 žmonių.

Prieš dešimtmetį įsikūrusi „Girteka“ veža krovinius į Ispaniją, Portugaliją, Italiją, Prancūziją, Austriją, Daniją, Skandinavijos šalis, Vokietiją, Olandiją, Belgiją, Angliją ir iš tų šalių, taip pat iš visų Europos šalių į Rusiją, Baltarusiją bei Ukrainą.

Nuoma už simbolinę kainą

„Ekrano“ patalpų „Girtekos logistikai“ nuomos kaina – vos 2 litai už kvadratinį metrą. Nekilnojamojo turto specialistai tokią sumą vertina kaip simbolišką. Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ biuro Panevėžyje direktoriaus Viliaus Sereikos teigimu, dar prieš ketverius metus sandėlių kaina siekė 3 litus už kvadratinį metrą. Šiuo metu jos svyruoja nuo 3 Lt iki 6 Lt, tai lemia patalpų būklė – apšiltinimas ar jose įrengtas biuras.

„Ekrano“ teritorijoje, G.Gelčio teigimu, patalpas nuomojasi apie 10 įmonių. Dauguma jų nuomos sutartis buvo pasirašiusios dar prieš „Ekrano“ bankrotą. Šiuo metu dėl patalpų nuomos, pasak bankroto administratoriaus, vyksta derybos su Kaune registruota šiauliečių įmone, ketinančia užsiimti televizorių surinkimu. Kiek bus joje įdarbinta žmonių, dar nežinoma.

Rinksis į stadioną

Buvę „ekraniečiai“ po pusmečio pertraukos spalio 4-ąją vėl susirinks. Tik šį kartą – ne į gamyklą, o į „Aukštaitijos“ stadioną. Nuo 10 val. prasidės į įmonės kreditorių susirinkimą atvykusių dalyvių registracija. Manoma, kad į stadioną gali susirinkti apie 4,5 tūkstančio žmonių – tiek sirgalių dar nėra sulaukusios nė vienerios futbolo varžybos Panevėžyje.

Pirmajame bendrovės kreditorių susirinkime bus renkamas kreditorių komitetas. Darbuotojai rinks savo atstovą komitete. Kol kas žinomos dvi kandidatūros: darbininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ siūlys savo pirmininkę Violetą Morkvėnienę, „Ekrano“ laisvųjų profesinių sąjungų pirmininkų taryba – Liucijos Mikulėnienės kandidatūrą. Abiem darbuotojų atstovėms kelia nerimą, kad „ekraniečiai“ gali numoti ranka ir į susirinkimą neateiti.

„Man atrodo, kad mažiausiai bus pasirūpinta žmonėmis – eiliniais darbininkais. Didieji kreditoriai, kuriems įmonė milijonus skolinga, tik savo interesų žiūrės. Ir balsai, renkant savo atstovą į komitetą, bus skaičiuojami ne pagal žmonių skaičių, o pagal tai, kiek įmonė jiems įsiskolinusi. Todėl „ekraniečiai“ turėtų nebūti abejingi savo pinigams ir būtinai dalyvauti susirinkime“, – pabrėžė V.Morkvėnienė.