Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) paskelbtame 125 valstybių sąraše didžiausią konkurencingumo indeksą šiemet turi Šveicarija, antrąją ir trečiąją vietas dalijasi atitinkamai Suomija ir Švedija. Lietuva šiemet užleido turėtas pozicijas ir iš 34 vietos smuktelėjo į 40 poziciją pasaulyje.

Iš naujųjų ES narių aukščiausią - 25 vietą šiemet užima Estija, toliau seka Čekija (29), Slovėnija (33), Latvija (36), Slovakija (37) ir Malta (39). Žemiau nei Lietuva iš naujųjų ES šalių yra tik Vengrija (41), Kipras (46) ir Lenkija (48).

Lietuvoje prasčiausiai įvertintos sveikatos apsaugos ir pradinio lavinimo sistemos - jos yra 70 vietoje iš 125. Geriausiai įvertinta šalies makroekonominė aplinka - 41 vieta bei technologijos - 44 vieta. Pagal studentų ir mobiliojo ryšio abonentų skaičių šalis užima 11 vietą, o pagal atlyginimo nustatymo galimybes, apmokėjimo ir produktyvumo rodiklį - 15 vietą, rašo „Verslo žinios”.

PEF pateiktoje Lietuvos įmonių apklausoje įmonių vadovai ypač negailėjo neigiamų vertinimų valdžios institucijoms, pagausėjo atsakiusiųjų teigiamai apie korupcijos ir kyšių sistemos egzistavimą. Valstybės tarnautojai, priimdami sprendimus politikos ir sutarčių srityje, nėra nešališki, jie paprastai palaiko jiems artimas įmones ir subjektus, mano 79,5% respondentų. Kad įmonė iškovotų teisę gauti valstybės užsakymą, 28,2% atsakiusiųjų teigė valstybės tarnautojams turį atseikėti 2–10% sandorio vertės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją