Pakartotinai sušauktame valdybos posėdyje buvo atleistas Algimantas Stasiukynas, iki šiol atsisakęs palikti generalinio direktoriaus postą.

A.Stasiukyno teigimu, šį kartą visos procedūros buvo teisėtos ir jis antrą kartą nebeginčys valdybos sprendimo naujuoju įmonės direktoriumi paskirti elektrinės technikos direktorių Antaną Pranculį.

Antras kartas nemelavo

Nuo liepos 19-osios užtrukę KTE vadovų ir akcininkų konfliktai nebebus nagrinėjami teismuose. Vakar Maskvoje savo apsisprendimą dar kartą pareiškė Kauno įmonės valdyba bei akcininkai - 99,5 proc. akcijų turintis Rusijos dujų koncernas “Gazprom” ir 0,5 proc. jų valdanti Lietuvos energetikos bendrovė “Dujotekana”.

Dalyvaujant keturiems iš penkių valdybos narių, buvo nuspręsta atleisti iš pareigų ligšiolinį KTE direktorių Algimantą Stasiukyną, o jo vieton paskirti Antaną Pranculį. Jie abu taip pat dalyvavo vakarykščiame posėdyje ir pasirašė susipažinę su valdybos sprendimu.

Tokią akcininkų valią KTE valdyba jau buvo pareiškusi prieš du mėnesius, tačiau tąkart A.Stasiukynas suabejojo sprendimų teisėtumu, atsisakė palikti generalinio direktoriaus pareigas ir kreipėsi į teismą.

Vis dėlto vadovo kėdėje pastarąjį mėnesį nesėdėjo nei A.Stasiukynas, nei A.Pranculis. Įsiplieskus ginčui, “Dujotekanos” prašymu Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismas vadovauti elektrinei paskyrė laikinąjį turto administratorių, kuriuo tapo Rimandas Stonys, KTE valdybos narys ir “Dujotekanos” prezidentas.

Akcininkas išreiškė valią

Komentuodamas vakarykštį valdybos sprendimą, A.Stasiukynas “Kauno dienai” teigė, kad šį kartą visos procedūros buvo atliktos teisėtai ir jis be jokių ginčų pasitraukęs iš generalinio direktoriaus posto.

“Aš buvau teisus, sakydamas, kad ankstesnis sprendimas nėra teisėtas. Jį valdyba atšaukė ir priėmė naują”, - gana gerai nusiteikęs kalbėjo buvęs KTE vadovas.

Jo nuomone, akcininkai buvo priversti dar kartą sušaukti valdybos posėdį ir pakartotinai paskelbti sprendimą, nes bylos teismuose nebūtų laimėję: “Pagrindinis akcininkas “Gazprom” pagaliau pareiškė savo poziciją ir dabar visiems viskas aišku”.

Iš penkių KTE vadybos narių susirinkime Maskvoje nedalyvavo tik “Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Riazanovas. Pastarasis neperrinktas Kauno įmonės valdybos pirmininku, nors liepą vykusiame valdybos posėdyje valdybos vadovas nebuvo keičiamas.

Vietoj A.Riazanovo Kauno elektrinės valdybos pirmininku išrinktas “Gazprom” Rinkodaros, dujų ir skystųjų angliavandenių perdirbimo departamento viršininkas Kirilas Selezniovas.

Laukiama audito išvadų

Vos tik KTE vadovų nesutarimai iškilo į viešumą, pasigirdo kalbų, esą A.Stasiukynas direktoriaus posto neteko dėl silpnėjančios jo globėjo A.Riazanovo įtakos.

Tuo tarpu elektrinės laikinasis turto administratorius R.Stonys užsakė bendrovės auditą, kuris, kaip tikimasi, “atskleis tikrąsias buvusio elektrinės vadovo A.Stasiukyno pasipriešinimo akcininkų valiai priežastis”.

Bendrovė jėgainei valdyti 15 metų yra pasamdžiusi operatorių - buvusio jėgainės vadovo Romualdo Rutkos vadovaujamą UAB “Energijos sistemų servisas”, tarp kurios akcininkų yra ne tik pats R.Rutka, bet ir A.Stasiukynas bei jo buvusio pavaduotojo Ričardo Matijošaičio kontroliuojama bendrovė “Haupas”.

Pernai Kauno elektrinė “Energijos sistemų servisui” davė apie 14 mln. litų pelno, iš kurio dividendais buvo išsimokėta per 10 mln. litų. Tuo tarpu pačios elektrinės pelnas pernai siekė tik 10,9 mln. litų, iš kurių 2 mln. litų buvo išmokėta dividendais.

Ar KTE ateityje gali atsisakyti “Energijos sistemų serviso” paslaugų, kol kas neaišku. To tikėjomės pasiteirauti naujojo elektrinės generalinio direktoriaus A.Pranculio, tačiau vakar jis teigė neturįs laiko bendrauti su žurnalistais.

Baimintasi nuostolių

Oficialiai išplatintame KTE akcininkų pranešime akcentuojama, kad toks valdybos sprendimas galutinai išsklaido bet kokias paskleistas abejones dėl tikrosios akcininkų valios, išreikštos dar liepos mėnesį priimtame analogiškame valdybos sprendime, kurį A.Stasiukynas atsisakė vykdyti ir apskundė teismui.

“Susiklosčiusi padėtis paralyžiuoja elektrinės darbą bei bendrovės savininkų teises visaverčiai valdyti savo įmonę. Teisiniai ginčai, į kuriuos mus įvėlė A.Stasiukynas, gali trukti metų metus, o bendrovė dėl to gali patirti milžiniškų nuostolių”, - pranešime cituojamas A.Pranculis.

Vadovų ginčų pabaiga yra gera naujiena “Kauno energijai”, kuri jau kitą mėnesį pradės pirkti iš elektrinės šilumą ir tiekti ją kauniečiams. “Kauno energijos” generalinis direktorius Aleksandras Sigitas Matelionis viliasi, kad, nepaisant vadovų pasikeitimo, elektrinė vykdys savo įsipareigojimus ir šilumos kainos nedidės.

“Kadangi kuro kainos kyla, didėja ir kitos gamybos sąnaudos, tad nuogąstavimų, kad šiluma gali brangti, buvo. Tačiau tikimės, kad elektrinė nekeis sutarties sąlygų ir toliau vykdys įsipareigojimus”, - teigė A.S.Matelionis.