Dabar Darbo kodekse numatyta, kad maksimalus darbo laikas, įskaitant viršvalandžius, per septynias dienas neturi viršyti keturiasdešimt aštuonių valandų.

Pramonininkai siūlo nustatyti vidutinę savaitės darbo trukmę, įskaitant viršvalandžius, 48 valandas ir maksimalią savaitės darbo trukmę – 60 val.

„Ne Europos Sąjungos kunigaikštystė įstojo į Lietuvos karalystę, bet Lietuva įstojo į Europos Sąjungą. Jeigu ES rekomenduoja darbo savaitę daryti iki 60-69-ies valandų, tą reikia ir daryti. Niekas neprieštarauja, kad būtų nustatyta, jog darbo savaitė yra 39 аr 40 valandų ir už tai gauni atlyginimą. O už likusį laiką – viršvalandžius - tu gauni dvigubą ar trigubą atlyginimą", - trečiadienį po susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu pasiūlymą aiškino LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

G. Kirkilas jam pritarė, esą „nereikia atimti galimybės duoti žmonėms uždirbti".

Pramonininkai taip pat siūlo įstatymu panaikinti nedarbo dienų, jeigu šventės sutampa su savaitgaliais, perkėlimą į artimiausią darbo dieną.

Anot pramonininkų, pagal ekonominius kiekybinius rodiklius, tokius kaip bendrasis vidaus produktas, tenkantis vienam gyventojui, Lietuva užima paskutiniąsias vietas Europos Sąjungoje.

„Darbuotojams mokamas atlyginimas pagal pagamintą produkcijos kiekį ar suteiktų paslaugų apimtį. Dar ne laikas skelbti tiek šventinių dienų – siūlome kuo skubiau panaikinti nedarbo dienų, kai šventės būna savaitgaliais, perkėlimą į artimiausią darbo dieną", - teigiama G. Kirkilui skirtame pramonininkų pareiškime.

G. Kirkilo teigimu, žmonės ir „šiaip per daug atostogauja".

„Kai pamačiau, kaip Japonijoje žmonės dirba... Gal dėl to Japonija daug geriau už mus gyvena. Mes šiek tiek atsipalaidavę. Šventinės dienos turi būti proto ribose, jau patys juokiamės iš tų šventinių dienų", - kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, Vyriausybė siūlo laisvų dienų skaičių „proto ribose" ir sumažinti.

„Neturi būti po keturias dienas į savaitę tiek daug švenčių. Juo labiau, kad kai kurie sprendimai nėra pagrįsti. Tarsimės su Seimu, projektas į Seimą jau pasiųstas", - teigė G. Kirkilas.

Pramoninkai su G. Kirkilu sutarė susitikinėti kartą per metų ketvirtį, aptarti, ką pavyksta įgyvendinti, kas siunčiama Seimui, kokie pasiūlymai Vyriausybei netinka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją