Projektą rengtų Ūkio ministerija, pasikvietusi pagalbon specialistus, Vyriausybė paruoštą projektą teiktų svarstyti Seimui.

„Tam yra realus pagrindas, nes vykdoma bendra Baltijos šalių energetikos bendrovių studija rodo, kad projektas statyti naują branduolinį reaktorių turi realų pagrindą ir realią ekonominę naudą, tai bus perspektyvus projektas", - Prezidentūroje kalbėjo V. Navickas.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai bendrą oficialų vyriausybių pareiškimą, kuriame sutariama per 2006 metus parengti bendrą Baltijos šalių energetikos strategiją, taip pat paremti iniciatyvą statyti naują atominę jėgainę Lietuvoje ir pakviesti Baltijos valstybių energetikos įmones – „Lietuvos energiją", „Latvenergo" ir „Eestienergia" – investuoti į naujos atominės elektrinės Lietuvoje projektą ir statybą pasirašė vasario mėnesį.

Buvo sutarta atlikti galimybių studiją, po jos skelbti pirkimo konkursus atominės jėgainės technologijoms įsigyti.

Tuomet buvo kalbama, kad atominės jėgainės projekto parengimui ir statyboms būtų lygiomis dalimis naudojamas Baltijos šalių energetikos įmonių nuosavos lėšos, kreditai, projektui įgyvendinti būtų sukurta bendra įmonė.

Tačiau pastaruoju metu apie norą dalyvauti naujo reaktoriaus statybose yra pareiškusi ir Lenkija šalies prezidento Lecho Kaczynskio lūpomis bei Švedijos bendrovė „E.ON Nordic".

Projektu domėjosi ir Čekijos valstybinės energetikos bendrovės CEZ bei į didžiausių euro zonos įmonių penkiasdešimtuką pataikančios Ispanijos energetikos kompanijos „Iberdrola" atstovai.

„Tai, ar naujo reaktoriaus statybose gali dalyvauti kitos šalys ar kitų šalių bendrovės, yra diskusijų objektas, bet tam reikia turėti Baltijos partnerių pritarimą. Jeigu kitos šalys, tokios kaip Lenkija, aiškiai deklaruotų, kad norėtų dalyvauti projekte, manau, nebūtų sunkumų papildyti priimtą premjerų susitarimą", - kitų valstybių bendrovių siekius įsijungti į projektą vertino ūkio ministras.

Šiuo metu rengiamoje Nacionalinėje energetikos strategijoje numatyta naują atominę elektrinę pradėti eksploatuoti 2015–2017 metais, jai pastatyti planuojama investuoti apie 10 mlrd. litų.

V. Adamkaus patarėjo Ramūno Vilpišausko teigimu šiuo metu reikia konkrečiai nuspręsti, kas bus atsakingas už naujo reaktoriaus statybą, koks juridinis asmuo derėsis su galimais investuotojais, su būsimais įrangos pardavėjais.

„Su kuo kalbėsis potencialus investuotojas į branduolinę energetiką Lietuvoje, kas priims sprendimus? Tai jau tampa labai aktualu, turime pereiti prie konkrečių žingsnių", - pažymėjo R. Vilpišauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją