Taryba teigia, jog Danijos metinis eksportas į šias 10 valstybių iki 2008 metų gali padidėti iki 52,3 milijardo Danijos kronų (6,5 mlrd. JAV dolerių) su sąlyga, kad šalys taps ES narėmis. Praėjusiais metais Danijos eksportas į šias šalis sudarė beveik 17 mlrd. Danijos kronų.

"Europos Sąjungos plėtra yra unikali galimybė Danijos verslui", - pareiškė užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris. Europos Sąjunga antrąjį šių metų pusmetį rengiasi baigti derybas dėl narystės Europos bloke su 10 valstybių kandidačių, kurių didžioji dalis yra Rytų Europos šalys. Tuo tarpu antrąjį pusmetį ES pirmininkaus Danija.

Europos Sąjunga ir valstybės kandidatės - Lenkija, Vengrija, Čekijos Respublika, Slovakija, Slovėnija, Estija, Latvija, Lietuva, Kipras ir Malta - tikisi pasiekti susitarimą dėl narystės per gruodį Kopenhagoje įvyksiantį susitikimą.

Prekybos tarybos ataskaitoje pažymima, jog Danijos eksportuotojai gali pasipelnyti iš pajamų vienam valstybių kandidačių gyventojui augimo, taip pat iš stiprėjančios Danijos prekių žemės ūkio, energetikos ir aplinkosaugos sektoriuose paklausos.

Be to, nors Danijos eksportuotojai aktyviai veikė Lenkijos ir Baltijos valstybių rinkose, jų užimama kitų valstybių kandidačių rinkos dalis yra palyginti nedidelė, o tai reiškia, kad jų veiklos potencialas šiose šalyse yra pakankamai didelis.

Ataskaitoje pažymima, jog iki 2015 metų Danijos eksporto į naujas ES nares vertė gali viršyti 76 mlrd. Danijos kronų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją