„Mums karštis nėra baisu, sraigės sulenda į žemę ir pasislepia, karščiai pasibaigė ir vėl išlindo“, – aiškino R. Janušauskas.

Tačiau jis pripažino, kad dėl sausros, sraigės greičiausiai augs kiek ilgiau nei esant puikioms sąlygoms.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu sraiges augina apie 140 įmonių ar fizinių asmenų. Pašnekovas sako, kad norinčiųjų auginti šiuos pilvakojus moliuskus yra daug, tačiau nepakanka motininės bandos visiems aprūpinti.

„Augintojas privalo turėti įsigijimo dokumentą, mes kiek galim, tiek parduodam ir narių priimam, o kitais metais jau galėsim ganėtinai daug žmonių priimti“, – aiškina Vynuoginių sraigių augintojų asociacijos prezidentas.

Jis teigia, kad nuo 2007 metų auginantys sraiges galės pretenduoti ir į Europos Sąjungos paramą.

Pašnekovas sako, kad dažniausiai Lietuvoje auginama nuo vieno iki dešimties hektarų šių gyvių, o kvadratiniame metre galima užauginti maždaug kilogramą sraigių. Joms užaugti reikia iki pusantrų metų.

Anot jo, šių gyvių kilogramas Lietuvoje superkamas po maždaug 2,30 lito.

Kasmet kelios tonos sraigių iškeliauja į gamtą

Sraiges veisiantis ir supirkinėjantis UAB „Hesona“ direktorius, Grūto parko įkūrėjas Viliumas Malinauskas DELFI taip pat sakė, kad ši ypatingai karšta vasara sraigių populiacijai Lietuvoje nepakenkė.

„Ar šios vasaros karščiai neturės jokios įtakos jų gausumui kitais metais, niekas negali šiandien pasakyti“, – sako verslininkas.

V. Malinauskas aiškina, kad per karščius sraigės įlenda į kiautą ir laukia geresnių laikų, o šiaip gyvena žemės paviršiuje ir minta augalais. Šie pilvakojai moliuskai žiemoja ir dauginasi po žeme.

Beveik visos sraigės iš „Hesonos“ į Prancūziją keliauja šaldytos, per metus eksportuojama 150 tonų, iš jų 90 tonų nuperkama Lietuvoje, likusioji dalis superkama kitose šalyse.

V. Malinauskas sako, kad dauguma jo paties išaugintų sraigių išvežiojama į tris kiekvieno šalies rajono vietas dauginimuisi.

„Kiekvienais metais po penketą, septynetą ar dešimt kilogramų iškeliauja į aplinkos apsaugos darbuotojų parinktas vietas“, – sakė pašnekovas.

Jis sako, kad per mažas supirktas sraiges taip pat paleidžia, kasmet jų būna apie kelias tonas. „Hesona“ už kilogramą šių pilvakojų moliuskų moka iki trijų litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją