"Šįmet mums trūksta žaliavos. Per parą "Alita" pajėgi perdirbti 400 tonų obuolių, "Anykščių vynas" - 450 tonų, bet nė viena bendrovė kol kas neviršija 350 tonų", - sakė "Alitos" gamybos direktorius Arvydas Stankevičius.

Tuo tarpu pernai, pasak A.Stankevičiaus, prie įmonių išsirikiuodavo ilgos eilės sunkvežimių, kuriems kartais tekdavo laukti ir visą parą. Obuolius įmonei atveždavo sodininkystės ūkiai, smulkūs sodininkai ir ūkininkai.

28 supirkėjai į Alytų ir Anykščius veža obuolius iš visos šalies. Šiemet gausiausias derlius užderėjo Pietų Lietuvoje, o ypač - Lazdijų rajono soduose.

Bet ne vienas lazdijiškis skundėsi nežinąs, kur dėti po obelimis pūvančius obuolius, nes niekas nepasisiūlė jų pirkti.

Priklausomai nuo atstumo, bendrovė savo supirkėjams, su kuriais kasmet sudaro sutartis, už kilogramą moka 20-28 centus, o šie sodininkams - po 10-12 centų.

"Mažiau kaip už dešimt centų neapsimoka net obuoliams maišų pirkti ir plauti. Tokiu atveju naudingiau obuolius užkasti po obelimi ar į duobes daržuose. Tai labai vertinga trąša", - svarstė didelio sodo šeimininkas iš Veisiejų.

Pasak jo, po metų kitų obuolių kainos turėtų kilti - esą Vakarų Europoje lietuviškų obuolių sultys labai vertinamos.

Kai kurie supirkėjai nebeparduoda obuolių sulčių ir tyrelių gamintojams Lietuvoje, o mezga prekybinius santykius dažniausiai su įvairiomis Vokietijos įmonėmis.

Į šią šalį "Alita" parduoda 95 proc. savo koncentruotų obuolių sulčių, taip pat išspaudas, aromatą. Dalį jų Alytaus bendrovė pasilieka vyno, sidro, degtinės gamybai.

Pernai per visą sezoną, kuris trunka apie tris mėnesius, "Alita" pagamino beveik 20 tūkst. tonų koncentruotų sulčių ir 6 tūkstančius tonų išspaudų.

"Šiemet kol kas turime tik 800 tonų sulčių ir apie 200 tonų išspaudų", - apgailestavo A.Stankevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją