Šio ambicingo projekto galimybių studija, kuri įvertins jo technologinius, aplinkosauginius, teisinius ir ekonominius naujos atominės jėgainės projekto aspektus, bus pabaigta tik lapkričio 1 dienos, savo žodžio dar nepasakė ir Seimas, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Tačiau Lietuvos pareigūnai beveik neabejoja, kad kelių milijardų eurų vertės projektas netrukus bus pradėtas įgyvendinti. Pirminės studijos išvados jau parodė, kad naujo reaktoriaus statyba yra visiškai atsiperkanti ir prasminga visais požiūriais - tiek ekonominiu, tiek energetinio saugumo ir nepriklausomybės.

Pasak V.Navicko, atominėje elektrinėje pagamintos elektros savikaina būtų bent trečdaliu mažesnė nei gaminant gamtines dujas kūrenančioje jėgainėje.

Viena iš realiausių jėgainės statytojų laikoma Prancūzijos branduolinių reaktorių gamintoja "Areva", šiuo metu įgyvendinanti branduolinės jėgainės projektą Suomijoje ir turinti Europos Sąjungos galiojančią licenciją.

V.Navickas sako, kad konkurse greičiausiai dalyvaus ir JAV bei Japonijos reaktorių gamybos bendrovės.

Naujos atominės elektrinės statybos galimybių studija pradėta Baltijos šalių premjerams šį pavasarį pasirašius memorandumą dėl bendros naujos atominės elektrinės statybos, kurioje dalyvaus šalių energetikos bendrovės - LE, "Latvenergo" ir "Eesti energija" (EE).

Skirtingai nei Lietuvos valdininkai, EE atstovai dėl šio projekto nėra tokie tikri. EE, kaip valstybinė įmonė, projektui įgyvendinti turės gauti ir Estijos parlamento pritarimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją